Usporavanje kineske ekonomije dovešće do ograničavanja tržišta

Očekuje se pad isporuka mobilnih telefona od 3,5 odsto

BiznisPoslovanjeSvetVesti

2.6.2022 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Očekuje se pad isporuka mobilnih telefona od 3,5 odsto Očekuje se pad isporuka mobilnih telefona od 3,5 odsto
Usporavanje kineske ekonomije odraziće se ove godine i na isporuke mobilnih telefona, navodi se u najnovijoj prognozi kompanije za statistiku IDC, koja ukazuje na... Očekuje se pad isporuka mobilnih telefona od 3,5 odsto

Usporavanje kineske ekonomije odraziće se ove godine i na isporuke mobilnih telefona, navodi se u najnovijoj prognozi kompanije za statistiku IDC, koja ukazuje na pad od 3,5 odsto u 2022. godini.

Najveće tržište mobilnih telefona na svetu ove godine će se, prema predviđanjima, ograničiti na 38 miliona jedinica, odnosno biće za 11,5 odsto niže u odnosu na 2021. godinu, i imaće oko četiri petine udela u smanjenju globalnih isporuka, piše Bloomberg.

Za ratom pogođene regije Centralne i Istočne Evrope prognozira se brži pad, a geopolitičke tenzije u kombinaciji sa zaključivanjima zbog novog talasa virusa Covid-19 i rastućom inflacijom utiču na usporavanje potrošnje.

“Zaključavanja su pogodila istovremeno i svetsku potražnju i zalihe”, rekla je direktorka istraživačkog sektora u kompaniji IDC Nabila Popal.

Kako se čini, najmanje je pogođena kompanija Apple, zato što ima najveću kontrolu nad lancima snabdevanja, ali i zato što većinu kupaca skupljih proizvoda ove firme ne pogađaju previše makroekonomski problemi poput visoke inflacije, navodi Popal.

Ove godine proizvodnja iPhone telefona ostaje na istim nivoima, iako se prethodno očekivalo da će se povećati zbog rada na znatno poboljšanoj iPhone 14 generaciji.

Ovakav performans kompanije je u suprotnosti sa konkurentskim firmama iz Kine, koje su nedavno zabeležile najgori pad isporuka još od početka pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...