Objavljen najnoviji izveštaj RATEL-a

Za tri meseca u Srbiji se preko mobilnih telefona pričalo 5,3 milijarde minuta

SrbijaU fokusuVesti

30.8.2021 14:45 Autor: Gordana Bulatović 0

Za tri meseca u Srbiji se preko mobilnih telefona pričalo 5,3 milijarde minuta Za tri meseca u Srbiji se preko mobilnih telefona pričalo 5,3 milijarde minuta
U drugom tromesečju ove godine nastavljena je praksa da se mnogo više upotrebljavaju mobilni nego fiksni telefoni, pa su pretplatnici u Srbiji mobilnim telefonom... Za tri meseca u Srbiji se preko mobilnih telefona pričalo 5,3 milijarde minuta

U drugom tromesečju ove godine nastavljena je praksa da se mnogo više upotrebljavaju mobilni nego fiksni telefoni, pa su pretplatnici u Srbiji mobilnim telefonom dnevno u proseku razgovarali po sedam minuta, a fiksnim samo 2,9 minuta.

Pregled tržišta elektronskih komunikacija za drugi kvartal, koji je objavila Regulatorna agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) pokazuje da je smanjen i broj pretplatnika fiksne telefonije, kao i saobraćaj ostvaren u fiksnoj telefoniji.

U ovom periodu je 2,39 miliona pretplatnika razgovaralo oko 630 miliona minuta, sa fiksnih telefona su najviše pozivali upravo fiksne telefone, a ogromnu većinu pretplatnika, 87 odsto, činili su privatni korisnici. Opao je i broj prenetih brojeva kod drugih operatera, koji je aprilu, maju i junu iznosio 7.200, odnosno oko 2.400 mesečno.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, u izveštaju se navodi da je oko 8,33 miliona aktivnih korisnika razgovaralo oko 5,3 milijarde minuta i poslalo oko 1,3 milijarde SMS poruka, što je više u odnosu na prethodni kvartal.

U drugom tromesečju blago je porastao i broj aktivnih korisnika mobilne telefonije, i to kako postpejd tako i pripejd korisnika. Među postpejd korisnicima preovlađivali su privatni korisnici, koji su činili oko 73 odsto od ukupnog broja.

Sa mobilnih telefona najviše su pozivani brojevi u sopstvenoj mobilnoj mreži dok su u romingu mnogo više zvali korisnici iz inostranstva.

Poraslo je i korišćenje interneta, odnosno količina prenetih podataka preko mobilne mreže, do nivoa od 149,3 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 250 MB, odnosno oko 7,42 GB mesečno.

Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži je bio veći nego u prvom ovogodišnjem kvartalu i iznosio je oko 25.000, odnosno oko 8.300 mesečno.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta je blago porastao i iznosio oko 1,77 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...