načinjen korak napred u realizovanju ove ideje

EU predložila jedinstven punjač za sve mobilne telefone, laptopove, tablete…

BiznisEUHi-techLifestyleVesti

20.4.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EU predložila jedinstven punjač za sve mobilne telefone, laptopove, tablete… EU predložila jedinstven punjač za sve mobilne telefone, laptopove, tablete…
Ponuda Evropske unije za usvajanje jedinstvenog punjača mobilnih telefona, tableta i laptopova napravila je korak napred u sredu, kada je panel EU podržao predlog,... EU predložila jedinstven punjač za sve mobilne telefone, laptopove, tablete…

Ponuda Evropske unije za usvajanje jedinstvenog punjača mobilnih telefona, tableta i laptopova napravila je korak napred u sredu, kada je panel EU podržao predlog, i tako otvorio put za glasanje u skupštini sledećeg meseca.

Evropska komisija je pre više od decenije predložila jedan priključak za punjenje mobilnih telefona, nadajući se da će proizvođači telefona moći da pronađu zajedničko rešenje. Predložila je i nacrt zakona prošle godine, i to prvi u svetu, piše Reuters.

Komitet Evropskog parlamenta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u sredu se složio sa predlogom Komisije.

Apple-ovi (AAPL.O) iPhone uređaji se pune preko Lightning kabla, dok se uređaji zasnovani na Androidu napajaju preko USB-C konektora. Većina telefona koji se prodaju u EU su Android uređaji.

„Sa pola milijarde punjača za prenosive uređaje koji se isporučuju u Evropu svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada, jedan punjač za mobilne telefone i druge male i srednje elektronske uređaje koristio bi svima“, rekao je Aleks Agijus Saliba (Alex Agius Saliba), koji je vodio raspravu u parlamentu.

Komitet želi da USB Tipe-C port bude standard za mobilne telefone, tablete, slušalice, e-čitače, laptopove male snage, tastature, kompjuterske miševe, slušalice, pametne satove i elektronske igračke.

Apple je rekao da bi predlog naštetio inovacijama i stvorio brdo otpada ako bi potrošači bili primorani da pređu na nove punjače.

  • GOCA BG

    20.4.2022 #1 Author

    Najjacima to ne odgovara,zato se nije predlog ni prihvatio…

    Odgovori

  • VERA

    20.4.2022 #2 Author

    To bi bilo odlicno, svi telefoni jedan punjac.

    Odgovori

  • SNEZANA

    22.4.2022 #3 Author

    Odlicnaa idejaa 👌👏👏

    Odgovori

  • TINA

    25.4.2022 #4 Author

    Super je ideja. Trebalo je I ranije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...