Poreska uprava zbog nepravilnosti privremeno zatvara objekte

Šta raditi ako se pokvari fiskalni uređaj ili prekine internet veza?

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

29.3.2022 13:02 Autor: Ljiljana Begović 16

Šta raditi ako se pokvari fiskalni uređaj ili prekine internet veza? Šta raditi ako se pokvari fiskalni uređaj ili prekine internet veza?
Za mesec dana u Srbiji počinje obavezna primena novih fiskalnih uređaja. Svi obveznici fiskalizacije moraju najkasnije od 1. maja da evidentiraju promet na malo... Šta raditi ako se pokvari fiskalni uređaj ili prekine internet veza?

Za mesec dana u Srbiji počinje obavezna primena novih fiskalnih uređaja. Svi obveznici fiskalizacije moraju najkasnije od 1. maja da evidentiraju promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, inače im prete značajne novčane kazne.

Kaznom od 300.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice – obveznik fiskalizacije ako ne evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo.

Iz Poreske uprave za Biznis.rs kažu da inspektori, ukoliko u svojim kontrolama fiskalnih uređaja i radno-pravnog statusa zaposlenih utvrde nepravilnosti, podnose prekršajne naloge i prekršajne prijave u zavisnosti od utvđenih nepravilnosti, ali da o kaznama odlučuju nadležni prekršajni sudovi u skladu sa pripadajućim zakonima.

Poreska uprava, ukoliko utvrdi nepravilnosti, može izreći meru o privremenom zatvaranju objekta u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakonom o fiskalizaciji.

Mera privremenog zatvaranja se nije menjala, tako da privremeno zatvaranje objekta traje do 15 dana ukoliko se u postupku nadzora kod obveznika fiskalizacije utvrdi nepravilnost prvi put, do 90 dana ukoliko se nepravilnost utvrdi drugi put, odnosno do jedne godine ukoliko se u postupku nadzora utvrdi nepravilnost treći put.

Kazne za nepoštovanje propisa

Za prekršaje će se, pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije, i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara. Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik. Ako napravi pomenute prekršaje biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Zabrana vršenja delatnosti izriče se za nepravilnosti utvrđene u periodu od 24 meseca od prve utvrđene nepravilnosti u postupku nadzora.

Takođe, poreski obveznik dužan je da izda račun koji nije fiskalizovan u momentu prometa na malo i biće kažnjen i ako ne dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Međutim, ukoliko dođe do prekida internet veze ili kvara na fiskalnom uređaju iz Poreske uprave kažu da u tom slučaju zakon o fiskalizaciji nije predvideo poseban postupak vezan za kvar fiskalnog uređaja, koji bi bio pandan poslovima popravke fiskalnih kasa, prema starom Zakonu o fiskalnim kasama.

Fiskalni uređaj
Foto: Pixabay.com

„Obveznicima fiskalizacije je ostavljeno da, pre svega u skladu sa svojim obimom poslovanja, odaberu način kako da nesmetano funkcionišu i u slučaju kvara fiskalnog uređaja“, navode iz Poreske uprave.

Ukoliko su u pitanju obveznici koji retko izdaju fiskalne račune, postoji mogućnost da uz fiskalni uređaj (koji u sebi mora da sadrži bezbednosni element u vidu kartice), pribave i aplikaciju za mobilne uređaje koja se povezuje sa virtuelnim procesorom fiskalnih računa.

„Takođe, postoji mogućnost da se sa internet prodavnice preuzme na mobilni uređaj besplatna, univerzalna aplikacija ESIR Poreska uprava. Zatim možete zatražiti od Poreske uprave bezbednosni element u vidu fajla (može i više od jednog, ako je to za poslovanje obveznika neophodno) i da takvu aplikaciju koristi za evidentiranje prometa dok se fiskalni uređaj ne popravi“, napominju iz Poreske uprave.

Naši sagovornici savetuju poreskim obveznicima da pri kupovini fiskalnog uređaja od prodavaca (hardvera i softvera) zatraže pojašnjenja o najprikladnijem uređaju u odnosu na njihov obim poslovanja, kao i opcijama zamene uređaja u slučaju kvara.

Podsećamo da je fiskalne račune moguće izdavati i kada postoji prekid internet veze. U skladu sa usvojenim Zakonom o fiskalizaciji (izuzev u slučaju online prodaje), poreski obveznici su u obavezi da imaju lokalni procesor fiskalnih računa, koji će beležiti i potpisivati sve obavljene transakcije do momenta ponovnog uspostavljanja internet veze. Na taj način, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi“, zaključuju iz ove institucije.

 • IVAN

  29.3.2022 #1 Author

  Velike su kazne

  Odgovori

 • Vockica

  29.3.2022 #2 Author

  Verujem da se neće ljudi šaliti, nisu male cifre ako se ne uvede.

  Odgovori

 • Milovan94

  29.3.2022 #3 Author

  Puno je otvorenih pitanja što se tiče nove fiskalizacije. Sigurno je da neće biti lako preduzetnicima

  Odgovori

 • SNEZANA

  29.3.2022 #4 Author

  Stalno neke namere uvode.

  Odgovori

 • SNEZANA

  29.3.2022 #5 Author

  Stalno neke namete uvode.

  Odgovori

 • STEFAN

  29.3.2022 #6 Author

  Pa videcemo ali mislim da ce svi morati da imaju fiskalne kase i da izdaju racune

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.3.2022 #7 Author

  Kazne su ogromne,nikome nije u interesu da se igra…

  Odgovori

 • STRAHINJA

  30.3.2022 #8 Author

  Bice haosa sa fiskalizacijom dok se svi ustale

  Odgovori

  • LEPOSAVA

   3.4.2022 #9 Author

   Kao i za sve novo sto se uvede….na kraju svi se priviknu …ne isplati se drugacije

   Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  30.3.2022 #10 Author

  propise treba poštovati ali i država treba da obezbedi uslove

  Odgovori

 • SANJA

  30.3.2022 #11 Author

  Treba da se shvati sve,medjutim dosta ce to da koristi pq se nece znati dal je istina ili ne

  Odgovori

 • Lelica

  30.3.2022 #12 Author

  Trebace dosta vremena dok se firme naviknu na nov sistem fiskalizacije.

  Odgovori

 • Aca

  31.3.2022 #13 Author

  Nije mi jasno da ja moram da pkaćam internet (kolko god da kosta) da bi me drzava kontrolisala. Zasto to nije otislo na teret drzave? I onako ce na kaznama da uzmu velime pare. Pare od subvencija ce da namaknu za 3 meseca kaznjavajuci ljude koji ne rade po propisu .

  Odgovori

 • LUKA

  2.4.2022 #14 Author

  Kazne su bas ogromne

  Odgovori

 • NATI29

  3.4.2022 #15 Author

  Samo nek sistem dobro radi mnogo se cesto desavaju prekidanja

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  3.4.2022 #16 Author

  Biće tu velikih problema

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...