Novi krug prijavljivanja za subvencije traje do 5. aprila

Kako udruženja i škole jezika mogu da reše pitanje fiskalizacije?

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbija

15.3.2022 13:19 Autor: Marija Jovanović 11

Kako udruženja i škole jezika mogu da reše pitanje fiskalizacije? Kako udruženja i škole jezika mogu da reše pitanje fiskalizacije?
Novi, dodatni krug za prijavljivanje za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je danas i trajaće do 5. aprila. Svi obveznici koji... Kako udruženja i škole jezika mogu da reše pitanje fiskalizacije?

Novi, dodatni krug za prijavljivanje za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je danas i trajaće do 5. aprila. Svi obveznici koji do sada to nisu učinili prvo treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi. Tek nakon prijave lokacije oni mogu da se prijave za subvencije države.

Obveznici dobijaju finansijsku podršku države u iznosu od 100 evra po svakom prodajnom mestu i po fiskalnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je uvećan za 20 odsto.

„Tokom prvog kruga prijave za subvencije države, koji je trajao od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine, za pomoć države prijavilo se 125.000 privrednika. Reč je o broju obveznika koji prijavljuju više lokacija i uređaja, pa je do sada ukupno prijavljeno 180.000 lokacija i 150.000 kasa, a sa dodatnim rokom očekuje se da taj broj bude znatno veći jer je poslednji dan za prelazak na novi sistem 30. april“, navode za Biznis.rs iz Poreske uprave.

Na pitanje koliko je privrednika do sada prešlo na novu online fiskalizaciju ističu da je taj broj oko 13.000. Kada se uzme u obzir broj prijavljenih (125.000) i onih koji su svoje poslovanje već uskladili sa novim Zakonom o fiskalizaciji, postavlja se pitanje da li će biti dovoljno vremena i servisera za implementaciju novog sistema do kraja aprila.

U Poreskoj upravi napominju da je vrlo malo prijavljenih udruženja, poput sportskih, planinarskih i slično, koja su takođe obveznici, ali verovatno nisu dovoljno informisana i sada imaju dodatni rok i priliku da se prijave za subvencije i jednostavno reše to pitanje, jer 1. maja počinje primena zakona u punom obimu.

Foto: Freepik.com

Komentarišući pojedine kategorije obveznika, upravo kao što su sportska udruženja, škole jezika i prodavci na pijacama, u Poreskoj upravi ističu da poljoprivredni proizvođači na pijacama ni do sada nisu imali, a ni od sada neće imati potrebu za fiskalnim kasama.

Što se tiče ostalih kategorija, u PU napominju da su subvencije širok pojam jer neki po svojim šiframa delatnosti potpadaju pod fiskalizaciju, a ne rade sa fizičkim licima. Ako ne rade sa fizičkim licima, već na primer sa firmama, kao što rade neke škole stranih jezika, mogu da uzmu subvencije i da nastave da rade kao i do sada jer subvencije nisu isključivo za fiskalne kase, a zakon pruža mogućnost različitog oblika poslovanja.

“Ako ne rade sa fizičkim licima nema potrebe da izdaju fiskalne račune. Isti je slučaj sa sportskim udruženjima, koja jednom mesečno izdaju članarine. Oni račune mogu da otkucaju u PDF-u, u bilo kojoj formi i da pošalju na mejl adrese roditelja koji uplaćuju članarine. U tom momentu kada to rade uključe svoj bezbednosni element, priključe se Poreskoj upravi i puste. To znači da subvencije mogu da iskoriste za kupovinu softvera. Ništa više im ne treba, a rade u skladu sa zakonom. Na taj način mogu da rade i škole jezika. Fiskalni račun ne mora da bude u obliku slipa, a hipotetički, čak i veliki trgovinski lanci mogu da izdaju račune na A4 formatu, ali je to sa praktične strane neizvodljivo zbog stvaranja gužvi”, navode u PU za naš portal.

Kako podsećaju, privrednici imaju obavezu dobijanja bezbednosnog sertifikata, odnosno kartice kojom se potvrđuje “identitet” i onog momenta kada se poveže sa fiskalnim uređajem, bio to laptop ili kasa, on faktički obaveštava PU da je neko registrovan na određenoj lokaciji.

Obveznici fiskalizacije koji su podneli prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa u svoje poresko sanduče dobijaju obaveštenje o preuzimanju istog. Poreska uprava ga izdaje u roku od 24 sata, a uručenje bezbednosnih elemenata vrši se na posebno obeleženim šalterima eFiskalizacija u 37 filijala Poreske uprave.

Ko na pijacama mora da poseduje fiskalni uređaj?

Povodom protesta, koji je u utorak okupio udružene pijačne prodavce nezadovoljne zbog uvođenja fiskalnih kasa, oglasilo se i Poslovno udruženje „Pijace Srbije“.  

Kako su naveli, oni već više od godinu dana redovno prate kompletan proces priprema za primenu Zakona o fiskalizaciji na pijacama, a prodavcima na pijacama, sve vreme isključivo plasiraju informacije koje potiču iz zvaničnih izvora nadležnih državnih organa.

“Zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktulene proteste pijačnih prodavaca, još jednom naglašavamo da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije. Nije tačno da će kupci ‘čekati’ fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji”, saopštile su “Pijace Srbije”.

Fiskalizacije su, podsećaju, oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

  • DANA

    15.3.2022 #1 Author

    Pa naravno da treba svi porez neka plate

    Odgovori

  • Ika

    15.3.2022 #2 Author

    Sve vise deluje da fiskalizacija vodi do jos veceg muljanja

    Odgovori

  • Emilija

    15.3.2022 #4 Author

    I treba svi da placaju porez

    Odgovori

  • NINO

    15.3.2022 #5 Author

    Fiskalizacija je samo jos jedan perfidan potez pranja para i nista drugo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2022 #6 Author

    Treba svi da plate ali vecina to ne radi,a tek sada…

    Odgovori

  • STEFAN

    15.3.2022 #7 Author

    Svi trebaju da placaju porez ne vidim zasto bi oni bili izuzetak

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    16.3.2022 #8 Author

    Videćemo kako će to funkcionisati 😏

    Odgovori

  • Anna

    16.3.2022 #9 Author

    Ovo je potpuni haos. Ne znam šta ovim pokušavaju da postignu.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.3.2022 #10 Author

    država treba da snosi troškove fiskalizacije, novih kasa za mikro preduzeća

    Odgovori

    • ZVE84

      20.3.2022 #11 Author

      Hahaha… Dobrodošao u Srbiju!

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...