Predstavljena prva Siva knjiga inovacija

Srbija ima 50 patenata na milion stanovnika, prosek u EU čak 230

Hi-techInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

20.4.2022 15:42 Autor: Julijana Vincan 19

Srbija ima 50 patenata na milion stanovnika, prosek u EU čak 230 Srbija ima 50 patenata na milion stanovnika, prosek u EU čak 230
Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila, deo su reformskih preporuka... Srbija ima 50 patenata na milion stanovnika, prosek u EU čak 230

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila, deo su reformskih preporuka koje je NALED predstavio resornim institucijama u prvoj Sivoj knjizi inovacija, kreiranoj u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo.

U prvom izdanju specijalizovane publikacije, pripremljene u okviru StarTech-a, programa za podršku digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije koji sprovodi NALED, a finansira kompanija Philip Morris, našlo se ukupno 60 preporuka.

Od ukupnog broja 50 je usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike, kao i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju.

Siva knjiga resornim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za svaku od prepreka na koje nailaze inovatori, a u dodatnih 10 preporuka ponuđene su i ideje za nove poreske olakšice i subvencije poput poreskih kredita za inovacije ili podsticaja za električna vozila.

Kako je objašnjeno, najveći izazov stavljen je pred Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj je nadležnosti rešavanje više od polovine predloga.

„Dvanaest preporuka, odnosno svaka peta, u nadležnosti je Ministarstva prosvete, i za nas su posebno značajne preporuke za unapređenje saradnje nauke i privrede, kako bismo popravili poziciju Srbije na svetskim listama konkurentnosti, a posebno Globalnom indeksu inovativnosti, gde u domenu saradnje univerziteta i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100“, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić.

Foto: NALED

On je dodao da je svega tri odsto preduzeća u Srbiji razvilo inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom, dok je u najrazvijenijim državama saradnja nauke i privrede nezaobilazni faktor uspeha.

Sugestije za izradu preporuka prikupljene su iz prve ruke – od inovatora, istraživača, privrede, institucija i akademske zajednice, a značajan doprinos dale su i partnerske organizacije: Centar za motorna vozila AMSS-a, Nacionalna asocijacija autonomnih i električnih vozila, Inicijativa Digitalna Srbija, Advokatska kancelarija Žunić, Asocijacija industrije video igara Srbije, PricewaterhouseCoopers (PwC) i Naučno-tehnološki park Beograd.

„Saradnja na izradi Sive knjige inovacija pokazala nam je potencijal kojim raspolažemo. Imamo neverovatne resurse koji se nalaze među 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 centra izuzetnih vrednosti i 123 univerziteta i fakulteta. Ipak, sa ulaganjima u istraživanja i razvoj od 0,89 procenata BDP-a, sa tek 50 patenata na milion stanovnika naspram 230 koliko je prosek EU, sa manje od dva odsto istraživača zaposlenih u privredi naspram 46 procenata u Evropi, svesni smo da je pred Srbijom dug put, ali i da moramo da preskačemo nekoliko stepenika u trci za najboljima“, istakao je direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji PMI Ivan Miletić.

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević ukazao je da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za omogućavanje finansiranja startapova od nebankarskih mikrofinansijskih institucija, kao i ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita, ubrzanje postupka registrovanja žiga, ukidanje arbitrarnih ograničenja pri postavljanju baznih stanica, primena pametnih ugovora u Srbiji, uređenje izvoza podataka o ličnosti iz Srbije u skladu sa standardima EU…

U okviru programa StarTech vrednog pet miliona dolara, otvoren je drugi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava. Do 18. maja na sajtu www.startech.org.rs moguće je aplicirati za grantove od 15.000 do 100.000 dolara, za razvoj inovativnog proizvoda i usluge i digitalnu transformaciju poslovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...