Rekordan broj patentnih prijava u Evropi i značajan rast u Srbiji

Kako se procenjuje vrednost nekog patenta?

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

12.4.2022 18:22 Autor: Julijana Vincan 12

Kako se procenjuje vrednost nekog patenta? Kako se procenjuje vrednost nekog patenta?
Zavod za intelektualnu svojinu evidentirao je povećanje prijava patenata u Srbiji za sedam odsto u prošloj godini, kao i povećanje broja prijava malih patenata... Kako se procenjuje vrednost nekog patenta?

Zavod za intelektualnu svojinu evidentirao je povećanje prijava patenata u Srbiji za sedam odsto u prošloj godini, kao i povećanje broja prijava malih patenata za 42 procenta, iz čega može da se zaključi da su naši ljudi želeli na brži način da dođu do zaštite.

„Što se tiče oblasti tehnike, mi smo najviše prijava imali iz oblasti medicinske opreme i mašinstva, a značajan porast beleži se kada su u pitanju pronalasci iz oblasti četvrte industrijske revolucije. Ono što je zanimljivo je da smo prošle godine imali 11 prijava patenata iz oblasti veštačke inteligencije, to su aktuelne oblasti tehnike“, objašnjava za Biznis.rs pomoćnica direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Aleksandra Mihailović.

Prema njenim rečima, što se tiče oblasti četvrte industrijske revolucije, vek trajanja tih patenata je znatno kraći od, na primer, patenata iz oblasti farmacije, jer zaštita lekova patentom i sticanje tog monopola na tržištu od strane farmaceutske kompanije traje znatno duže nego iz oblasti četvrte industrijske revolucije, pošto ta tehnologija bude prevaziđena.

„Stoga je pitanje koliko vredi patent pitanje trenutne potražnje za određenom vrstom pronalazaka na tržištu. Globalni indeks inovacija izdaje Svetska organizacija za intelektualnu svojinu i prve tri rangirane zemlje su Švajcarska, Švedska i Sjedinjene Američke Države, te možemo da zaključimo da su te zemlje najinovativnije i da polažu najviše na zaštitu“, istakla je naša sagovornica.

Srbija je 2020. godine bila na 53. mestu od 130 zemalja tako da se nalazimo u prvoj polovini zemalja na listi po globalnom indeksu inovacija. Takođe, Srbija je prošle godine imala 156 prijava patenata i 114 prijava malih patenata.

Više od 188.000 novih patenata u Evropi

Prijave patenata Evropskom zavodu za patente (EPO) u 2021. godini porasle su za 4,5 odsto, što je značajan oporavak nakon blagog pada patentnih prijava tokom 2020. godine. Inovacije u digitalnim i medicinskim tehnologijama bile su glavni pokretači rasta tokom 2021. godine.

Foto: Unsplash.com

Patentne prijave u oblasti audio i vizuelnih tehnologija, kao i u oblasti poluprovodnika porasle su, kao i prijave patenata iz Kine, za više od 24 procenta u odnosu na 2020. godinu.

Prema rečima vodećeg poslovnog analitičara u EPO, Ejdana Kendrika (Aidan Kendrick), prijave patenata u EPO u 2021. godini porasle su za 4,5 odsto na više od 188.000, što predstavlja novi rekord, piše na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Kendrik je takođe istakao i da je broj prijava patenata iz većine delova sveta povećan u poređenju sa brojem prijava u 2020. godini, što pokazuje da inovacije beleže značajan rast nakon početnog nivoa stagnacije tokom perioda pandemije korona virusa.

Ubedljivo najveći rast beleže kompanije u Kini, odakle je broj evropskih patentnih prijava porastao čak četiri puta u poslednjih deset godina, dok su evropske kompanije podnele najveći broj prijava, oko 44 procenta, među kojima prednjače kompanije iz Švajcarske, Nemačke i Francuske.

„Kontinuirani procvat digitalnih tehnologija bio je evidentan tokom 2021. godine. Tehnološka oblast sa najvećim brojem prijava je oblast digitalnih komunikacija (15.400 prijava), koja je bila ispred oblasti medicinskih tehnologija za manje od stotinu prijava. Prijave iz oblasti računarskih tehnologija su se ove godine našle na trećem mestu, sa više od 14.500 prijava“, obrazložio je vodeći ekonomista u EPO, Ian Menier (Yann Ménière).

Gledano u celini, prijave patenata koje se odnose na oblast informaciono-komunikacionih tehnologija sada čine više od 31 procenta svih prijava u EPO.

  • Milovan94

    12.4.2022 #1 Author

    Samo neka imamo što više patenata.

    Odgovori

  • SANJA

    12.4.2022 #2 Author

    Svugde je razlicito,i pitanje cwga patent

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #3 Author

    Svaki patent ima svoje vreme kad potraznja nalaze…

    Odgovori

  • IVAN

    12.4.2022 #4 Author

    Samo sto vise njih

    Odgovori

  • GINKO

    13.4.2022 #5 Author

    Samo da postoji sto vise i sve u svoje vreme.

    Odgovori

  • NATI29

    13.4.2022 #6 Author

    Bitno je na vreme da se ograde

    Odgovori

  • VERA

    13.4.2022 #7 Author

    Instituti i naučno obrazovne ustanove se mnogo više bave razvojem, više je dostupnih alata i samim tim veće i interesovanje.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    13.4.2022 #8 Author

    svaki patent je vredan i bitno je da ih ima što više. imamo obrazovane ljude treba zaštititi patente vreme pokaže koliko vrede

    Odgovori

  • LUKA

    13.4.2022 #9 Author

    Bravo za digatalne I medicinske tehnologije veliki procenat

    Odgovori

  • Lelica

    13.4.2022 #10 Author

    Nije svaki izum dobar,ali svaka cast onima koji su dobili svoju namenu i primenu.

    Odgovori

  • Emilija

    13.4.2022 #11 Author

    Samo neka ih ima!

    Odgovori

  • Milisavka

    17.4.2022 #12 Author

    Bitno je da ih ima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...