U Srbiji najveće poskupljenje zabeleženo kod eksploatacije sirove nafte i gasa

Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle širom EU, a najviše u Irskoj

AnalizaEUU fokusuVesti

11.4.2022 17:17 Autor: Julijana Vincan 5

Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle širom EU, a najviše u Irskoj Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle širom EU, a najviše u Irskoj
Cene proizvođača industrijskih proizvoda dodatno su porasle u februaru za 1,1 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji u odnosu na januar, pokazuju... Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle širom EU, a najviše u Irskoj

Cene proizvođača industrijskih proizvoda dodatno su porasle u februaru za 1,1 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji u odnosu na januar, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Takođe, u januaru su cene porasle za 5,1 odsto u evrozoni i za pet procenata u EU.

Dodaje se da su u februaru ove godine u poređenju sa februarom 2021. godine cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle za 31,4 odsto u evrozoni, a u EU za 31,1 procenat.

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u evrozoni u februaru su, u poređenju sa januarom, porasle za 1,6 odsto za intermedijarne (nedovršene) proizvode, zatim za 1,3 procenta u sektoru energetike, za 0,8 odsto za kratkotrajne proizvode široke potrošnje, za 0,6 procenata za trajne proizvode široke potrošnje i za 0,3 odsto za kapitalna dobra.

Podaci pokazuju i da su cene u ukupnoj industriji, isključujući energetiku, porasle za 0,9 procenata.

Sa druge strane, u EU su cene proizvođača industrijskih proizvoda intermedijarnih proizvoda porasle za 1,5 odsto, u energetskom sektoru za 1,4 procenta, za jedan odsto za netrajna dobra široke potrošnje, za 0,7 procenata za trajna dobra široke potrošnje i za 0,4 odsto za kapitalna dobra. Cene u ukupnoj industriji, isključujući energetiku, povećane su za jedan procenat.

„Najveći mesečni rast cena proizvođača industrijskih proizvoda zabeležen je u Slovačkoj (+13,6 odsto), Sloveniji (+5,7 procenata) i Grčkoj (+4,8 odsto). Smanjenje je evidentirano u Irskoj (-8,1 procenat), Finskoj (-0,5 odsto), Letoniji (-0,3 procenta) i Bugarskoj (-0,1 odsto)“, navodi se u izveštaju Eurostata.

Izvor: Eurostat

Upoređivanje cena međugodišnje

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u evrozoni u februaru 2022. godine, u poređenju sa februarom 2021. godine, porasle su za 87,2 odsto u energetskom sektoru, za 20,8 procenata za intermedijarne proizvode, za 7,2 odsto za trajne proizvode široke potrošnje, za 6,8 procenata za kratkotrajnu robu široke potrošnje i za 5,9 odsto za kapitalna dobra. Cene u ukupnoj industriji, bez energetike, porasle su za 12,2 odsto.

U EU su cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle za 83,6 procenata u sektoru energetike, za 21,1 odsto za intermedijerne proizvode, za 7,7 procenata za trajne proizvode široke potrošnje, za 7,4 odsto za kratkotrajna potrošna dobra i za šest procenata za kapitalna dobra. Cene u ukupnoj industriji, bez energetike, porasle su za 12,5 procenata.

Cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su u svim državama članicama, pri čemu su najveća godišnja uvećanja registrovana u Irskoj (+63,4 odsto), Rumuniji (+57,7 procenata) i Danskoj (+53,8 odsto).

Indeks cena proizvođača industrijskih proizvoda u Srbiji

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o indeksima cena proizvođača industrijskih proizvoda iz januara ukazuju na poskupljenje za godinu dana od 11,5 odsto.

Najveći skok evidentiran je kod eksploatacije sirove nafte i gasa (više od 75 procenata). Kada je reč o proizvodnji koksa i sirove nafte, zabeleženo je poskupljenje od 51,5 odsto.

Proizvođačke cene metala uvećane su gotovo za trećinu, a za 22 procenata proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Pomenuta analiza proizvođačkih cena RZS pokazala je da su za oko 15 odsto skuplji kapitalni proizvodi, a da je za oko tri odsto niži indeks proizvođačkih cena odevnih predmeta.

  • DJORDJE1

    11.4.2022 #1 Author

    Svuda cene samo rastu svih proizvoda generalno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #2 Author

    Nije bas utesno,ne treba nas uporedjivati sa drugim zemljama i njihovim zivotnim standardima…

    Odgovori

  • IVAN

    11.4.2022 #3 Author

    Normalno ocekivano.

    Odgovori

  • SANJA

    12.4.2022 #4 Author

    Nismo prvi u skoku cena vauuu

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #5 Author

    Bilo je očekivano da će I do toga doći

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...