"kina sve više predstavlja konkurenciju" prvoj ekonomiji evropske unije

Uoči posete Šolca Pekingu poziv da Nemačka promeni politiku prema Kini

EUSvetVesti

1.11.2022 12:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uoči posete Šolca Pekingu poziv da Nemačka promeni politiku prema Kini Uoči posete Šolca Pekingu poziv da Nemačka promeni politiku prema Kini
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) očekuje od kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da prilikom posete Kini jasno predstavi ključne stavove Nemačke... Uoči posete Šolca Pekingu poziv da Nemačka promeni politiku prema Kini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) očekuje od kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da prilikom posete Kini jasno predstavi ključne stavove Nemačke o značaju ljudskih prava, međunarodnog prava i fer konkurencije, i da ukaže da se na tome temelji nemačka međunarodna saradnja.

„Sada je od odlučujućeg značaja da poruke, koje smo zajedno utvrdili u koalicionom sporazumu, te poruke sa kojima sam i ja došla u centralnu Aziju, budu jasno stavljene do znanja i u Kini,“ rekla je Berbok pred novinarima, tokom svoje posete glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu.

Šolc će ovog petka posetiti Peking, a vreme posete kao i to što je Šolc izdejstvovao da jedna kineska kompanija dobije dozvolu da preuzme deo hamburške luke, izazvali su delom oštre kritike. Ukazuje se da zavisnost Nemačke od Kine može da se produbi, piše DPA.

Berbok je rekla da je odsudno da se Pekingu stavi do znanja „da su pitanje zdrave konkurencije, ljudskih prava i poštovanja međunarodnog prava temelj naše međunarodne saradnje, bilo da se radi o centralnoj Aziji ili o drugim regionima u svetu.“

Ona je svom uzbekistanskom kolegi Vladimiru Norovu u razgovoru „jasno ukazala da nemačka vlada kreira novu strategiju prema Kini, zato što se kineski politički sistem poslednjih godina izuzetno promenio, pa zato mora da se menja i naša politika prema Kini.“

„Poznato je da smo u koalicionom sporazumu jasno definisali da je za nas Kina partner u globalnim pitanjima. Da u globalizovanom svetu ne možemo da se odvajamo, ali i da je Kina konkurencija i u sve većoj meri i sistemski suparnik,“ rekla je Berbok. „I da ćemo u skladu sa takvom strateškom pozicijom usmeravati našu politiku prema Kini, a i prema drugim regionima u svetu,“ dodala je ministarka.

Nemačka vlada usvojila je prošle nedelje takozvanu parcijalnu zabranu prethodno planiranog učešća kineske kompanije u hamburškoj luci. U skladu sa tim, kineski kocern Cosco moći će da stekne samo manje od 25 odsto lučkog kontejnerskog terminala, umesto planiranih 35 odsto.

Ministarstvo spoljnih poslova i još neki resori su u posebnoj izjavi za zapisnik sa sednice vlade izrazili ozbiljne rezerve prema odluci vlade da dozvoli ulazak Kine u lučki terminal.

  • TATJANA

    2.11.2022 #1 Author

    Kakvi pritisci na sve strane, za par meseci nov svetski poredak ce biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...