cosco group poseduje akcije u osam evropskih luka

Nemačka vlada odobrila prodaju ključnog lučkog terminala Kini

EUInfrastrukturaInvesticijeSvet

26.10.2022 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka vlada odobrila prodaju ključnog lučkog terminala Kini Nemačka vlada odobrila prodaju ključnog lučkog terminala Kini
Nemačka vlada je postigla kompromis o kineskoj ponudi za kupovinu udela u terminalu za kontejnere luke u Hamburgu. Dogovor podrazumeva takozvanu administrativnu zabranu –... Nemačka vlada odobrila prodaju ključnog lučkog terminala Kini

Nemačka vlada je postigla kompromis o kineskoj ponudi za kupovinu udela u terminalu za kontejnere luke u Hamburgu. Dogovor podrazumeva takozvanu administrativnu zabranu – kompanija Cosco Group moći će da kupi 24,9 odsto akcija terminala Tollerort, umesto ranije predviđenih 35 odsto.

U vladi se vodila žestoka rasprava na temu treba li dozvoliti prodaju udela u vitalnoj infrastrukturi Kini, s obzirom na iskustva s Rusijom i zavisnost od isporuka ruskog gasa, piše agencija DPA.

Ministar privrede Robert Habek (Habeck) upozorio je da problemi sa isporukom gasa dokazuju da Nemačka ne sme sebi da dozvoli da ponovo zavisi od neke druge zemlje.

Habek i još neki ministri želeli su da potpuno zabrane upliv Kine. Hamburška logistička kompanija HHLA i kinesko preduzeće su u septembru prošle godine bili zaključili sporazum o 35 odsto kineskog udela u terminalu HHLA u Tolerortu.

Međutim, prema izveštajima medija, kabinet kancelara pozvao je na dogovor u vladi. Da ministri nisu postigli kompromis, prodaja bi bila automatski odobrena prema prvobitnom sporazumu dve firme.

Udeo nešto manji od četvrtinskog kineskom partneru neće dozvoliti suštinski uticaj u upravi terminala. Uz to, Cosco neće dobiti ni poziciju generalnog direktora, niti pravo veta.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz), koji početkom novembra putuje u Kinu, istakao je da nema govora o prodaji luke u Hamburgu.

Cosco grupa, koja je kineska državna kompanija, takođe upravlja četvrtom po veličini firmom za transport kontejnera na svetu. Njihovi brodovi pristaju na terminal Tolerort više od 40 godina. U zamenu za ulog, Cosco želi da terminal postane poželjna tačka za pretovar u Evropi.

Učešće brodarskih kompanija u terminalima uobičajeno je u globalnoj kontejnerskoj logistici. Cosco već ima akcije u osam terminala u Evropi.

  • IVAN

    26.10.2022 #1 Author

    Samo napred znaju sta rade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...