direktori preduzeća iz najveće ekonomije eu pesimistični

Sve sumornije prognoze za nemačku privredu

AnalizaEUVesti

25.10.2022 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sve sumornije prognoze za nemačku privredu Sve sumornije prognoze za nemačku privredu
Nemačka ekonomija je pri oceni sadašnjeg stanja i proceni dolazećih meseci sve turobnija. Ključni pokazatelj raspoloženja u preduzećima, barometar poslovne klime ekonomskog instituta Ifo,... Sve sumornije prognoze za nemačku privredu

Nemačka ekonomija je pri oceni sadašnjeg stanja i proceni dolazećih meseci sve turobnija. Ključni pokazatelj raspoloženja u preduzećima, barometar poslovne klime ekonomskog instituta Ifo, u oktobru je pao najniže od maja 2020. godine.

Indeks je od septembra skliznuo za još 0,1 poena, na 84,3. To, doduše, jeste slabiji pad od očekivanog, ali raspoloženje je u svakom slučaju poslednji put bilo mračnije pre skoro dve i po godine, na vrhuncu pandemijske krize. Tada je indeks padao i znatno niže.

Minhenski institut barometar izračunava obradom podataka iz redovne ankete u više od 9.000 nemačkih preduzeća.

„Raspoloženje je nadalje mračno,“ rekao je predsednik Ifo Klemens Fist (Clemens Fuest) u komentaru istraživanja.

Preduzeća su u oktobru tekuće poslovanje ocenile slabije nego u septembru, dok su se očekivanja nešto malo popravila. „Sve u svemu, u privredi vlada zabrinutost pri pogledu unapred,“ rekao je Fist.

Jačanje opšte neizvesnosti se reflektuje u indeksu za industriju, čije su knjige narudžbi nadalje solidno popunjene, ali uz pad novih ugovora. Slično je u građevinarstvu.

S druge strane, raspoloženje je, posle duboke depresije u septembru, nešto bolje u sektoru usluga. Za pomeranje su zaslužna očekivanja uz nešto više optimizma, a slično je u sektoru trgovine, navodi Ifo.

  • SUNCOKRET

    26.10.2022 #1 Author

    Nemci se psihološki klackaju ali prave efekte nepatriotske vazalske politike će uskoro imati prilike da vide, kada dodje zima.

    Odgovori

  • Tina

    26.10.2022 #2 Author

    Ako je duboka deperesija bila septembru, pa sad se izlazi iz krize, onda to I nije tako lose za Nemacku, da se ne sekiramo mi za njih

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.10.2022 #3 Author

    Opravdano su pesimisti,zima jos nije pocela a svesni su sta ih tek ceka…

    Odgovori

  • Ceca

    30.10.2022 #4 Author

    Ne bi valjalolo za njih da budu dugo u nekim krizama a ni za nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...