Nastavlja se usporavanje rasta cena u najvećoj svetskoj ekonomiji

Inflacija u SAD 6,5 odsto

Svet

12.1.2023 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD 6,5 odsto Inflacija u SAD 6,5 odsto
Godišnja inflacija u SAD opala je u decembru na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana. Indeks potrošačkih cena opao je šesti mesec... Inflacija u SAD 6,5 odsto

Godišnja inflacija u SAD opala je u decembru na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana. Indeks potrošačkih cena opao je šesti mesec zaredom na 6,5 odsto, prema podacima Biroa za statistiku rada.

Iako je i dalje blizu višedecenijskog maksimuma, ovo je najniži nivo inflacije od oktobra 2021. godine i predstavlja značajan pad u odnosu na 9,1 odsto u junu prošle godine. U poređenju sa prethodnim mesecom, cene u decembru pale su za 0,1 odsto, prenosi Financial Times.

Osnovna mera inflacije koja ne uključuje nestabilne cene hrane i energije, porasla je za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, što predstavlja godišnji tempo rasta od 5,7 odsto.

Zvaničnici Feda pomno prate podatke o inflaciji, dok odlučuju o povećanju kamatnih stopa. Nakon četiri uzastopna povečanja kamatne stope za 0,75 odsto, Fed je u decembru povisio kamate za 0,5 odsto, a sledeći put bi mogao da dodatno smanji povećanje za 0,25 odsto.

Fed je odlučio da uspori tempo rasta kamatnih stopa u decembru nakon niza podataka o inflaciji koji su bili bolji od očekivanih i ukazivali na to da potražnja potrošača počinje da opada. To se dogodilo uporedo sa ublažavanjem zastoja u lancu snabdevanja i smanjenjem cena energije.

Tagovi
INFLACIJA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...