Građevinske investicije i izvoz u plusu, ali lična potrošnja opala

Nemački BDP u prvom kvartalu blago porastao

EUU fokusu

30.4.2024 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemački BDP u prvom kvartalu blago porastao Nemački BDP u prvom kvartalu blago porastao
Nemački bruto domaći proizvod porastao je za 0,2 odsto u prvom kvartalu 2024. u odnosu na prethodni, izvestio je u utorak Savezni zavod za... Nemački BDP u prvom kvartalu blago porastao

Nemački bruto domaći proizvod porastao je za 0,2 odsto u prvom kvartalu 2024. u odnosu na prethodni, izvestio je u utorak Savezni zavod za statistiku na osnovu preliminarnih podataka.

Najveća evropska privreda je možda prošla najgori period, rekli su statističari.

U svojoj najnovijoj prognozi, nemačka vlada je uočila više naznaka promene trenda. Međutim, za sada se e očekuje snažan oporavak, prenosi agencija DPA.

BDP je na kraju prošle godine pao za 0,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, uz uračunat efekat cena, kalendarskih i sezonskih uticaja. Nemačka je 2023. u celini bila u blagoj recesiji sa padom očekivanog BDP-a od 0,2 odsto.

Izvozno orijentisana nemačka privreda osetila je efekte usporavanja globalne ekonomije, kao i privremeno visoke cene energenata i rapidno rastuće kamate. Stalan problem je i nedostatak kvalifikovane radne snage, kao i previše birokratije.

Blagi rast BDP-a u prva tri meseca podstakle su građevinske investicije i izvoz, prema statističkom zavodu. Lična potrošnja je, s druge strane, opala.

  • AJA

    30.4.2024 #1 Author

    Ne moze preko noci da se popravi stanje, lagano bice….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.5.2024 #2 Author

    Dobro je ako je tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...