objavljena fleš procena republičkog zavoda za statistiku

Rast BDP-a 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Srbija

30.4.2024 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rast BDP-a 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine Rast BDP-a 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,6 odsto, saopštio... Rast BDP-a 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku u svojoj fleš proceni.

Obračun kvartalnog BDP za prvi kvartal 2024. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 31. maja 2024. godine, navodi RZS.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom godine objavila očekivanja ekonomskog rasta u ovoj godini na nivou od oko 3,5 odsto BDP-a. Kako je tada navedeno, „građevinarstvo, putna infrastruktura, turizam, usluge ključne su oblasti za ostvarivanje planiranog privrednog rasta“.

To je u skladu sa revidiranim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, koje su objavljene sredinom aprila.

Kada je reč o Srbiji, MMF prognozira realni rast BDP-a za 3,5 procenata u tekućoj i 4,5 procenata u idućoj godini. Prema istom izveštaju godišnja inflacija u Srbiji trebalo bi da bude 4,8 odsto u 2024. godini, dok bi u 2025. trebalo da opadne na 3,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...