Novi izveštaj o izgledima globalne ekonomije

MMF: Očekujemo rast BDP-a Srbije za 3,5 odsto u 2024.

SrbijaSvet

16.4.2024 16:18 Autor: Vladimir Jokanović 3

MMF: Očekujemo rast BDP-a Srbije za 3,5 odsto u 2024. MMF: Očekujemo rast BDP-a Srbije za 3,5 odsto u 2024.
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je u utorak da globalna ekonomija očekuje još jednu godinu sporog, ali stabilnog rasta. Snaga SAD će podržati svetski... MMF: Očekujemo rast BDP-a Srbije za 3,5 odsto u 2024.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je u utorak da globalna ekonomija očekuje još jednu godinu sporog, ali stabilnog rasta. Snaga SAD će podržati svetski rast, uprkos izazovima kao što su visoka inflacija, slaba tražnja u Kini i Evropi, kao i posledice dva regionalna rata.

MMF predviđa globalni realni rast BDP-a od 3,2 odsto u 2024. i 2025. godini, što je ista stopa kao i 2023. godine. Prognoza za 2024. godinu je povećana za 0,1 procenat u odnosu na prethodnu procenu iz januara, uglavnom zbog značajnog poboljšanja ekonomske situacije u SAD, prenosi Reuters.

Kada je reč o Srbiji, MMF prognozira realni rast BDP-a za 3,5 procenata u tekućoj i 4,5 procenata u idućoj godini. Prema istom izveštaju godišnja inflacija u Srbiji trebalo bi da bude 4,8 odsto u 2024. godini, dok bi u 2025. trebalo da opadne na 3,1 odsto. Stopa nezaposlenosti će se neznatno promeniti, sa 9,4 odsto u tekućoj, opašće na 9,3 odsto u idućoj godini.

„Pokazalo se da je globalna ekonomija prilično otporna,“ izjavio je glavni ekonomista MMF-a, Pjer Olivije Guranša (Pierre-Olivier Gourinchas), dodajući da su mnoge zemlje opovrgle sumorne prognoze o recesiji dok su centralne banke povećavale kamatne stope da bi se borile protiv inflacije.

U izveštaju MMF-a se takođe navodi da mnoge zemlje pokazuju manje negativnih posledica pandemije Covid-19 i krize životnih troškova, brže se vraćajući na nivo proizvodnje pre pandemije nego što je ranije prognozirano.

MMF je direktno kritikovao Vašington, navodeći da je nedavna izvanredna uspešnost SAD u poređenju s drugim razvijenim ekonomijama delom podstaknuta neodrživom fiskalnom politikom. „Izvanredna nedavna performansa SAD svakako je impresivna i glavni je pokretač globalnog rasta. Međutim, to takođe odražava jake faktore tražnje, uključujući fiskalni pristup koji je neskladan sa dugoročnom fiskalnom održivošću“, navodi MMF.

  • Kata

    16.4.2024 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • tamara71

    16.4.2024 #2 Author

    Prognozirali su da nece biti inflacije posle zatvaranja i QE. Da se ne zaboravi

    Odgovori

  • Maky

    16.4.2024 #3 Author

    U nadi da ce se ostvariti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...