Svetska privreda će rasti oko tri odsto do kraja decenije

MMF: Očekuje nas usporen globalni rast

Svet

11.4.2024 15:24 Autor: Vladimir Jokanović 1

MMF: Očekuje nas usporen globalni rast MMF: Očekuje nas usporen globalni rast
Svetska ekonomija suočava se sa budućnošću anemičnog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Tokom prolećnog sastanka finansijskih institucija u SAD, direktorka MMF-a Kristalina... MMF: Očekuje nas usporen globalni rast

Svetska ekonomija suočava se sa budućnošću anemičnog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Tokom prolećnog sastanka finansijskih institucija u SAD, direktorka MMF-a Kristalina Georgieva naglasila je da je potrebno više uraditi na polju produktivnosti.

Globalni BDP će usporiti na nekoliko decimala iznad tri odsto do 2029. godine, što je oko jedan procenat manje u odnosu na dvadesetogodišnji prosek pre pandemije. Bez povećanja produktivnosti na globalnom nivou, poslednje istraživanje iz Vašingtona ukazuje na značajno usporavanje u razvijenim zemljama, što u kombinaciji sa porastom javnog duga može stvoriti začarani krug.

MMF je naveo da je globalna stopa rasta stalno usporavala od globalne finansijske krize 2008-2009. i pozvao na političke intervencije kako bi se promenio ovaj trend. Nizak globalni rast verovatno će uticati na životni standard i povećati ekonomske nejednakosti među zemljama, saopštio je MMF.

MMF pripisuje pad rasta od finansijske krize do danas pre svega lošoj alokaciji resursa. Neefikasna raspodela resursa među firmama je „oborila“ produktivnost.

„Da se nije grešilo u alokaciji resursa, ukupan faktor produktivnosti mogao je biti za 50 odsto viši, a usporavanje rasta bilo bi manje ozbiljno“, navedeno je u izveštaju MMF-a.

Scenario niskog rasta, kombinovan sa visokim kamatnim stopama, „mogao bi dovesti u pitanje održivost duga, ograničavajući sposobnost vlada da se suprotstave ekonomskim usporavanjima i investiranjima u socijalne ili ekološke inicijative“, saopštio je MMF.

Osim toga, „očekivanja slabe stope rasta mogla bi obeshrabriti investicije u kapital i tehnologije, pogoršavajući usporavanje“. Sve to se pogoršava „jakim suprotnim vetrovima koji proizlaze iz geo-ekonomske fragmentacije i štetnih jednostranih trgovinskih i industrijskih politika“.

Dodatno, demografski pritisci u glavnim ekonomijama koji uzrokuju nedostatak radne snage su uticali na rast.

„Radno sposobno stanovništvo će se povećati u zemljama sa niskim prihodima i nekim zemljama u razvoju, dok će Kina i većina naprednih ekonomija (isključujući SAD) doživeti nedostatak radne snage,“ navodi se u izveštaju.

MMF očekuje da će oko pet do pet i po miliona radnika preći u napredne ekonomije do kraja tekuće decenije i potencijalno doprineti rastu od 0,4 procenta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...