Istraživanje portala Biznis.rs: Dualno obrazovanje - domaći i globalni izazovi (2)

Sistem dualnog obrazovanja u Nemačkoj i dalje svetski uzor

AnalizaBolji posaoSvet

28.4.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 19

Sistem dualnog obrazovanja u Nemačkoj i dalje svetski uzor Sistem dualnog obrazovanja u Nemačkoj i dalje svetski uzor
Tražeći rešenje za visoke nivoe nezaposlenosti mladih u nekim evropskim zemljama, EU je pre 10 godina naručila studiju o različitim pristupima obrazovanju i obuci... Sistem dualnog obrazovanja u Nemačkoj i dalje svetski uzor

Tražeći rešenje za visoke nivoe nezaposlenosti mladih u nekim evropskim zemljama, EU je pre 10 godina naručila studiju o različitim pristupima obrazovanju i obuci pod nazivom: Dualno obrazovanje – most preko burnih voda. Studija je pokazala da zemlje sa dobro uspostavljenim sistemima dualnog obrazovanja imaju rekordno niske stope nezaposlenosti, a prednjačila je Nemačka.

Međutim, prema prošlogodišnjem istraživanju koje je objavio Euractiv, dualni obrazovni sistem u Nemačkoj, često hvaljen kao model za praćenje, suočava se sa krizom, tvrde predstavnici radnika i poslodavaca, jer je potrebno sve više kvalifikovanih radnika da bi se ostvarila zelena tranzicija zemlje.

Budući da se nemačka ekonomija smatra privilegovanom zbog visokokvalitetnih proizvoda i usluga visoke dodate vrednosti, nemački dualni obrazovni sistem, koji kombinuje praktičnu obuku u preduzećima sa školovanjem adolescenata od oko 15 godina, često se navodi kao ključni faktor njenog ekonomskog uspeha.

Kako tvrde poslodavci i predstavnici radnika, sistem je u krizi, iako postoje različita mišljenja o tome šta je razlog.

Nemačka komora zanatskih veština saopštila je da u zemlji nedostaje oko 250.000 kvalifikovanih zanatlija. Osim zbog starenja radne snage, prema oceni komore, kriza je posledica pogrešnog fokusa u obrazovnom sistemu zemlje, koji se sve više usmerava na akademsko obrazovanje.

Nemački Savez sindikata tvrdi da je razlog krize to što je sve manji broj kompanija koje obučavaju mlade, čime društvo poručuje mladima da nisu potrebni, uprkos činjenici da svakodnevno čitaju i slušaju u medijima o nedostatku radne snage. Za mnoga mikro preduzeća u sektoru zanatskih veština obuka je povezana sa visokim ličnim, finansijskim i vremenskim angažovanjem.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Kako bi rešili problem i obezbedili finansiranje, omladinska organizacija DGB iz Berlina predložila je da se uvede porez za preduzeća koja ne nude mesta za obuku učenika. Ovo je, međutim, ostalo samo na predlogu.

Od početka globalne finansijske krize Evropa je doživela novi entuzijazam za dualno stručno obrazovanje i obuku (VET). EU je aktivno promovisala koristi dualnog VET-a svojim članicama, nudeći finansijsku i organizacionu podršku za uvođenje škola u formalne obrazovne sisteme.

Međutim, iako se dualno VET smatra vrednim alatom za olakšavanje tranzicije mladih ljudi na tržište rada, to je takođe oblik formiranja veština koji zahteva mnogo koordinacije ne samo između škola i firmi koje sprovode obuku, već i među samim firmama i između poslodavaca i zaposlenih.

Pandemija usporila dualno obrazovanje

Godinama su dualni obrazovni sistemi uživali visoko poštovanje na globalnoj sceni, ali su pandemija Covid-19 i rad od kuće poremetili koordinaciju i planove obuke širom sveta. Zbog izolacije bio je ograničen pristup praktičnom treningu u mnogim sektorima.

Pored toga, neke firme su bankrotirale ili su smanjile broj zaposlenih zbog rezanja troškova.

Uprkos tome, Kina planira da uspostavi najveći svetski sistem stručnog obrazovanja i smatra nemački dualni sistem dobrim primerom. Slično tome, u Velikoj Britaniji nemački model se visoko ceni, posebno u pogledu izazova stručnog obrazovanja. Ciljevi politike Nemačke takođe se protežu na zemlje subsaharske Afrike, sa planovima da se tamo uvede dualni obrazovni sistem.

I u SAD dualno stručno obrazovanje i obuka dobijaju na popularnosti, što je u velikoj meri rezultat aktivnog učešća nemačkih korporacija, prema podacima fondacije Bertelsmann Stiftung.

Ovaj trend pokazuje da je besprekorna integracija stručnog obrazovanja i praktične obuke i dalje uspešna formula za razvoj kvalifikovane radne snage, kao i da je nemački sistem dualnog obrazovanja i dalje uzor mnogima. Ovaj sistem se praktikuje u nekoliko zemalja, posebno u Austriji, Švajcarskoj, Južnom Tirolu i nemačkoj govornoj zajednici Belgije, ali već nekoliko godina i u Južnoj Koreji.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Srpska privreda želi izmene u sistemu dualnog obrazovanja

 • KIMCHI

  28.4.2024 #1 Author

  Slazem se, ali da li su nasi petnaestogodisnjaci isti kao nemacki…

  Odgovori

 • HANA

  28.4.2024 #2 Author

  Obrazovanje jedino vredi ako je upotrebljivo u praksi
  što se dualnim obrazovanhem i postiže.

  Odgovori

 • BLIZANAC

  28.4.2024 #4 Author

  I nama treba da bude uzor

  Odgovori

 • AJA

  28.4.2024 #5 Author

  U Nemackoj su to dobro organizovali, treba se ugledali na njih.

  Odgovori

 • ZOI

  28.4.2024 #6 Author

  Super

  Odgovori

 • ZVONČICA

  28.4.2024 #7 Author

  Bravo za Nemce 👏

  Odgovori

 • VALERIJA

  28.4.2024 #8 Author

  Čini mi se da je Nemačka bila oduvek vođa dualnog obrazovanja.

  Odgovori

 • LAV

  28.4.2024 #9 Author

  Treba da ucimo od najboljih.

  Odgovori

 • ZELJKA

  28.4.2024 #10 Author

  Odlicne vesti

  Odgovori

 • mile

  28.4.2024 #11 Author

  Bravo za njih

  Odgovori

 • PIKSI

  28.4.2024 #12 Author

  Nemci su uvek prvi i najbolji

  Odgovori

 • Dzebac

  28.4.2024 #13 Author

  Docice kod nas to vreme

  Odgovori

 • SUNCICA

  28.4.2024 #14 Author

  Nemcka ide dole gore sa privredom

  Odgovori

 • ELLA

  28.4.2024 #15 Author

  Odlican primer. Samo ako se zposle odmah ima smisla

  Odgovori

 • ZVEZDA

  29.4.2024 #16 Author

  Sve pohvale

  Odgovori

 • Dux

  29.4.2024 #17 Author

  I treba da bude, bravo.

  Odgovori

 • MAJA

  30.4.2024 #18 Author

  Ovo je odličan projekat

  Odgovori

 • BIJUTI27

  6.5.2024 #19 Author

  To se kod nas nekad zvalo usmereno obrazovanje 80tih godina

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...