Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, za Biznis.rs o ulaganjima u edukaciju za deficitarna zanimanja

Za podršku dualnom obrazovanju obezbeđeno 48 miliona dinara

Bolji posaoIntervjuIzdvajamoPoslovanjeSrbija

24.1.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 9

Za podršku dualnom obrazovanju obezbeđeno 48 miliona dinara Za podršku dualnom obrazovanju obezbeđeno 48 miliona dinara
Za uključivanje u dualni model obrazovanja do sada se prijavilo više od 400 poslodavaca, dok budući učenici mogu da biraju među više od 80... Za podršku dualnom obrazovanju obezbeđeno 48 miliona dinara

Za uključivanje u dualni model obrazovanja do sada se prijavilo više od 400 poslodavaca, dok budući učenici mogu da biraju među više od 80 obrazovnih profila, a na snazi je i uredba koja omogućava da đaci koji odaberu deficitarna zanimanja dobiju za 5.000 dinara višu naknadu za rad tokom školovanja.

Na subvenciju dela učeničke naknade po toj uredbi mogu da računaju i poslodavci kod kojih će mladi sticati kvalifikacije, a o tome kada će kompanije i đaci moći da se prijave za taj program Biznis.rs je razgovarao sa direktorkom vladine Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijelom Grujić.

Prvi korak ka korišćenju mogućnosti iz uredbe je raspisivanje konkursa koji će utvrditi vrstu i iznos finansijske podrške za poslodavce i škole. Kada možemo da očekujemo da će Kancelarija raspisati konkurs?

„Optimalni rok za raspisivanje konkursa za finansijsku podršku dualnom obrazovanju, što podrazumeva i opredeljivanje za vrstu podrške, i to školama odnosno učenicima, kompanijama ili kombinovano, je u martu kada dobijemo sve neophodne informacije od relevantnih institucija.

Predlog plana za uključivanje poslodavaca, zajedno sa podacima o obrazovnim profilima koji će biti predmet finansijske podrške biće objavljeni u Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave.“

Koji preduslovi treba da budu ispunjeni da konkurs bude raspisan?

„Preduslov jeste da najpre budu utvrđena deficitarnа zanimanja za dodelu sredstava za podršku učenicima. Utvrđivanje deficitarnosti u kontekstu finansijske podrške dualnom obrazovanju razlikuje se u odnosu na postupak koji primenjuje Nacionalna služba za zapošljavanje i koji se utvrđuje na godišnjem nivou.

Pored tih podataka, Kancelarija će prilikom utvrđivanja deficitarnih zanimanja za koje se učenici školuju na dualnim obrazovnim profilima naročito uzimati u obzir interesovanje poslodavaca iz podataka Privredne komore Srbije i rezultate upisa na dualne obrazovne profile iz prethodne dve školske godine.“

Mladi imaju sastanak
Foto: Pixabay.com

Kolika sredstva su planirana za finansijsku podršku dualnom obrazovanju za ovu godinu i koliko učenika, poslodavaca i škola bi moglo da računa na finansijsku podršku ove godine?

„Budžetom Republike Srbije za 2024. godinu za finansijsku podršku dualnom obrazovanju opredeljeno je 48 miliona dinara, a maksimalan broj učenika (ili kompanija) koji će moći da budu korisnici podrške biće poznat kada se utvrdi plan uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje, koji pored ostalog sadrži i broj mesta za učenike na učenju kroz rad.

Pravo na podršku ostvariće svi učenici koji se upišu na ponuđene obrazovne profile u okviru ponuđene kvote mesta za učenje kroz rad.“

Mala i mikro preduzeća, u skladu sa Uredbom, kada im se refundira 50 odsto od uloženog moći će da prime veći broj učenika i tako podrže ne samo svoje poslovanje, nego i dalji razvoj platforme koja čini ozbiljan zaokret u stručnom obrazovanju Srbije i obezbeđuje snažnu komparativnu prednost, istakla je Grujić u razgovoru za Biznis.rs.

Koja je, prema Vašem mišljenju, najveća korist koja će se ostvariti ovakvim pristupom – finansijskim podsticanjem učenika da se opredele za školovanje za deficitarna zanimanja?

„Osnovni cilj Uredbe o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju jeste povećanje obuhvata učenika, i to posebno za obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja. U tom smislu očekujemo da ova mera donese veće interesovanje i, naravno, veći broj upisanih učenika na dualne obrazovne profile.

Učenici koji se opredele da se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a za deficitarna zanimanja, zahvaljujući Uredbi o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju imaće prilike da zarade više od drugih učenika koji su se opredelili za ovaj vid školovanja.

Na ovaj način učenicima će biti omogućeno da im za sve tri godine, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad, u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, iz republičkog budžeta bude isplaćeno po još 5.000 dinara mesečno u trajanju od devet meseci godišnje.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...