PKS planira slične manifestacije i u drugim gradovima

Đaci pozvani na Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Beogradu

Srbija

23.4.2024 14:59 Autor: Milica Rilak 5

Đaci pozvani na Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Beogradu Đaci pozvani na Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Beogradu
Budućim srednjoškolcima koji razmišljaju o tome da li da odaberu dualni model obrazovanja najveći problem predstavlja to što na osnovu naziva obrazovnog profila koje... Đaci pozvani na Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja u Beogradu

Budućim srednjoškolcima koji razmišljaju o tome da li da odaberu dualni model obrazovanja najveći problem predstavlja to što na osnovu naziva obrazovnog profila koje škole nude ne mogu da zaključe šta je to čime bi se bavili – i zato je Privredna komora Srbije (PKS) odlučila da im pomogne da reše takve dileme kako bi na vreme doneli odluku o daljem obrazovanju, kaže za Biznis.rs rukovodilac službe PKS za dualno obrazovanje i obrazovne politike Aleksandra Milićević.

„Ako pitate dete da li želi da bude operater osnovnih građevinskih radova, najverovatnije će se zbuniti, ali na pitanje da li bi htelo da uči za zidara, tesara ili armirača, neko će sigurno odgovoriti da želi, jer ta zanimanja poznajemo“, opisuje Milićević poteškoće sa kojima se suočavaju đaci kada samo na osnovu imena obrazovnog profila pokušavaju da zaključe za šta bi se školovali po dualnom modelu.

Zato će zaposleni Centara za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS u subotu, 27. aprila od 11 do 14 časova biti „na terenu“, ispred tržnog centra Rajićeva u Beogradu, sa zadatkom da odgovore na sva pitanja o učenju kroz rad, obrazovnim profilima, raspoređivanju učenika u kompanije ili naknadi koju učenici dobijaju.

„Pokušaćemo da budemo neformalni i pristupačni ali i da im u isto vreme prenesemo informacije o prednostima dualnog obrazovanja – da će imati priliku da iskuse šta znači radno vreme i radno okruženje, u modernim kompanijama koje posluju u našoj zemlji“, ističe Milićević.

Aleksandra Milićević / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Samo u Beogradu, za učešće u dualnom modelu obrazovanja prijavile su se 54 kompanije, među kojima su i Endava, Delta Motors, Nestle, Bosch, Pošta i Telekom Srbija.

Tokom naredne školske godine je, kako je novinarima potvrđeno na neformalnom susretu uoči Dana otvorenih vrata, za dualni model obrazovanja planirano 4.400 mesta. Taj broj određen je na osnovu potreba 500 kompanija koje su se prijavili za učešće u tom sistemu, a đaci mogu da biraju između 83 obrazovna profila.

Dualno obrazovanje u našoj zemlji, inače, funkcioniše već desetak godina, i obuhvatilo je oko 16.000 učenika, uključujući i one čije školovanje je u toku.

Kako je novinarima rekla Mirjana Kovačević, koja je na čelu Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike, PKS se zalaže za dalje izmene Zakona o dualnom obrazovanju.

„Istraživanja su pokazala da kompanije i dalje imaju veće troškove nego koristi od aktuelnog sistema dualnog obrazovanja, a privrednici su, između ostalog, ukazali da mora više da se radi na profesionalnoj orijentaciji sa mladima kao da se poveća broj dana koje provode u preduzećima, pa ćemo u tom pravcu i izraditi predlog izmena zakona do kraja ove godine“, rekla je Kovačević.

  • LENA

    23.4.2024 #1 Author

    Važno je što će biti dostupne informacije o različitim obrazovnim profilima i mogućnostima koje pruža dualni model obrazovanja.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    23.4.2024 #2 Author

    Sve za sigurniju budućnost

    Odgovori

  • Dux

    23.4.2024 #3 Author

    To je pozitivno!

    Odgovori

  • DOBRILA

    24.4.2024 #4 Author

    Pa lepo bas…

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #5 Author

    Dobro je biti obavesten

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...