Sporazum naizgled postignut, ali moraju da ga potvrde kongresmeni

Bajden i Republikanska stranka na korak od dogovora o granici zaduživanja

Svet

29.5.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajden i Republikanska stranka na korak od dogovora o granici zaduživanja Bajden i Republikanska stranka na korak od dogovora o granici zaduživanja
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice američkog duga i sprečavanju neizvršenja obaveza pripremljen za... Bajden i Republikanska stranka na korak od dogovora o granici zaduživanja

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice američkog duga i sprečavanju neizvršenja obaveza pripremljen za glasanje pred Kongresom.  

On je kasno u nedelju rekao da je sporazum „kompromis“, dok ga je predsednik Predstavničkog doma republikanaca Kevin Makarti (Kevin McCarthy) ranije nazvao „dostojnim američkog naroda“.

Sada obojica, međutim, moraju da ubede članove Kongresa da odobre novi plan.

Predloženi sporazum je rezultat dugih i ogorčenih pregovora između demokrata i republikanaca. Ministarstvo finansija je upozorilo da će SAD ostati bez operativnog novca ukoliko do 5. juna ne dođe do dogovora, podseća Reuters.

SAD moraju da pozajmljuju novac za finansiranje vlade jer troše više nego što prikupljaju na poreze. Republikanci traže smanjenje potrošnje u oblastima kao što su obrazovanje i drugi socijalni programi u zamenu za podizanje limita duga od 31,4 biliona dolara.

Na kratkom pojavljivanju pred novinarima u nedelju uveče, predsednik Bajden je rekao da je predloženi sporazum “zaista važan korak napred”.

“To uklanja pretnju katastrofalnog neuspeha, štiti naš teško zarađeni i istorijski ekonomski oporavak. A sporazum takođe predstavlja kompromis koji znači da niko nije dobio sve što želi, dok je glavni cilj postignut”, napomenuo je aktuelni predsednik SAD.

Bajden je rekao da veruje da je Makarti pregovarao “s dobrim namerama“ i da će moći da obezbedi glasove Republikanske stranke kako bi sporazum bio podržan u Kongresu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...