čeka se potez američkog kongersa o državnom dugu

Američko Ministarstvo finansija upozorava da bi zemlja mogla ostati bez novca 5. juna

Svet

27.5.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Američko Ministarstvo finansija upozorava da bi zemlja mogla ostati bez novca 5. juna Američko Ministarstvo finansija upozorava da bi zemlja mogla ostati bez novca 5. juna
Sjedinjene Američke Države će ostati bez novca za plaćanje svojih finansijskih obaveza do 5. juna, rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) republikanskim... Američko Ministarstvo finansija upozorava da bi zemlja mogla ostati bez novca 5. juna

Sjedinjene Američke Države će ostati bez novca za plaćanje svojih finansijskih obaveza do 5. juna, rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) republikanskim liderima u Predstavničkom domu u petak, tokom tekućih pregovora o podizanju granice duga.

Rok je pomeren četiri dana kasnije od prethodnih procena Ministarstva finansija, a Jelen je rekla predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju da njeno odeljenje sada procenjuje „da trezor neće imati dovoljno resursa da podmiri vladine obaveze ako Kongres ne podigne ili suspenduje limit duga do 5. juna“, prenosi Anadolu Agency.

„Naučili smo iz iskustva o produžavanju rokova da čekanje do poslednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može ozbiljno naštetiti poslovnom i potrošačkom poverenju. Povećanje troškova kratkoročnog zaduživanja za poreske obveznike može negativno uticati na kreditni rejting SAD“, napisala je ona i upozorila da ako Kongres ne uspe da poveća limit duga, to bi izazvalo ozbiljne poteškoće američkim porodicama, naškodilo globalnoj liderskoj poziciji SAD i postavilo pitanje o sposobnosti odbrane nacionalne bezbednosti.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i Makarti su u četvrtak optimistično izjavili da je dogovor nadohvat ruke.

Bajden je dugo tvrdio da bi zakonodavci trebalo da podignu limit duga od 31,4 biliona dolara putem „čistog računa“, ali republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom nastavili su da svi napori da to urade budu upareni sa smanjenjem potrošnje.

Granica je zapravo dostignuta u januaru, ali Ministarstvo finansija je preduzelo korake da osigura da SAD i dalje plaćaju svoje račune.

Tagovi
DUG SAD SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...