neizvesnost zbog podizanja ili suspenzije granice zaduživanja

Fitch najavio moguće sniženje kreditnog rejtinga SAD

Svet

26.5.2023 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fitch najavio moguće sniženje kreditnog rejtinga SAD Fitch najavio moguće sniženje kreditnog rejtinga SAD
Agencija Fitch Ratings najavila je da bi mogla sniziti kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – AAA, ako Bela kuća i Kongres u narednim... Fitch najavio moguće sniženje kreditnog rejtinga SAD

Agencija Fitch Ratings najavila je da bi mogla sniziti kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – AAA, ako Bela kuća i Kongres u narednim danima ne postignu dogovor o podizanju ili suspenziji granice zaduživanja.

Američko Ministarstvo finansija u više navrata je upozorilo da bi moglo imati problema s podmirivanjem finansijskih obaveza već od početka juna.

Pregovori administracije predsednika Džoa Bajdena (Jo Biden) i republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa zapeli su u slepoj ulici, a do isteka roka ostalo je još sedam dana, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Iz Fitch-a su poručili da bi mogli sniziti rejting SAD-a ako na veme ne podigne granicu zaduživanja ili je ne suspenduje.

„Fitch i dalje očekuje da će dogovor o ograničenju duga biti postignut pre datuma X. No, smatramo da su pojačani rizici da granica zaduživanja neće biti podignuta ili suspendovana pre datuma X, pa bi vlada mogla početi da propušta podmirenje nekih obaveza“, navodi se u izveštaju agencije.

Izostanak dogovora bio bi negativan signal o širem upravljanju i spremnosti SAD-a da na vreme ispoštuje svoje obaveze, a malo je verovatno da bi to bilo u skladu s ocenom AAA.

U Fitch-u procenjuju da će američka vlada trošiti više nego što zarađuje, što će rezultirati deficitom od 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini i od 6,9 odsto u narednoj.

Fitch-ovo upozorenje priziva u sećanje 2011. godinu i tadašnji sukob oko podizanja granice zaduživanja, koji je podstakao agenciju Standard & Poor’s na sniženje retinga SAD-a na AA+.

  • MAJA

    28.5.2023 #1 Author

    Koliko sam čitala i Francuska je otišla u minus A

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...