bliži se rok za postizanje sporazuma o državnom dugu

Republikanci i demokrate se jedino složili oko većeg ulaganja u vojsku

Svet

26.5.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Republikanci i demokrate se jedino složili oko većeg ulaganja u vojsku Republikanci i demokrate se jedino složili oko većeg ulaganja u vojsku
Pregovarači iz redova Republikanske stranke i aktuelne administracije iz Demokratske stranke približavaju se sporazumu o podizanju granice američkog duga i ograničavanju federalne potrošnje u... Republikanci i demokrate se jedino složili oko većeg ulaganja u vojsku

Pregovarači iz redova Republikanske stranke i aktuelne administracije iz Demokratske stranke približavaju se sporazumu o podizanju granice američkog duga i ograničavanju federalne potrošnje u naredne dve godine.

Dve strane su suzile razlike u razgovorima poslednjih dana, prema tvrdnjama insajdera, iako su detalji oko kojih su dogovoreni okvirni i konačni sporazum još uvek “u magli”. Dve strane tek treba da se dogovore o visini limita, prenosi Bloomberg.

Saznaje se da, prema uslovima novog sporazuma, potrošnja za odbranu bi mogla da se poveća za tri odsto sledeće godine u skladu sa budžetskim zahtevom predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Sporazum bi takođe uključivao meru za nadogradnju nacionalne električne mreže kako bi se prilagodila obnovljivim izvorima energije, što je ključni klimatski cilj, dok bi se ubrzale dozvole za gasovode i druge projekte fosilnih goriva.

Republikanci su ranije pozivali na podizanje gornje granice duga do sledećeg marta u zamenu za 10 godina ograničenja potrošnje. Konzervativci Predstavničkog doma već su se bunili zbog ideje o potencijalno maljem ograničavanju troškova.

S druge strane, savetnik demokratskog rukovodstva Predstavničkog doma saopštio je da Bela kuća još uvek nije saopštila ništa o sporazumima o ograničenjima potrošnje ili finansiranju poreske uprave.

Tagovi
DUG KONGRES SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...