alarmantno upozorenje američkog ekonomiste i deutsche bank

Dva veka statističkih podataka ukazuju da je teška recesija u SAD neminovna

Svet

24.5.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dva veka statističkih podataka ukazuju da je teška recesija u SAD neminovna Dva veka statističkih podataka ukazuju da je teška recesija u SAD neminovna
Deutsche Bank je objavila alarmantan izveštaj u kojem se analizira poslednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa verovatnoćom od 100... Dva veka statističkih podataka ukazuju da je teška recesija u SAD neminovna

Deutsche Bank je objavila alarmantan izveštaj u kojem se analizira poslednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa verovatnoćom od 100 odsto za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž (Peter Stonge), ekonomski stručnjak Heritage Foundation, i autor ekonomskih komentara u Wall Street Journalu i Bloombergu, prenose Novosti.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. veku taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20 odsto BDP-a, a danas je on preko 100 odsto BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200 odsto.

Stondž je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike “nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obe stranke ujedinile da unište ekonomiju takozvanim centralnim planiranjem umesto mehanizmima koje ekonomije inače koriste da se oporave”.

Imajući u vidu odluke Bajdenove (Joe Biden) administracije u poslednje dve godine, od energetike, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli načiniti i gore greške, napisao je Stondž.

Deutsche Bak u svom izveštaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje beleži najveći pad od 2008. godine i preti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Stondž ukazuje da „svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...