Najnovije prognoze ukazuju na tek blagi rast u ovoj godini

Nemačka ekonomija za dlaku izbegla recesiju

EU

29.4.2023 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačka ekonomija za dlaku izbegla recesiju Nemačka ekonomija za dlaku izbegla recesiju
Nemački bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao je u prvom tromesečju u poređenju sa prethodna tri meseca, saopšteno je iz Saveznog ureda za statistiku. U... Nemačka ekonomija za dlaku izbegla recesiju

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao je u prvom tromesečju u poređenju sa prethodna tri meseca, saopšteno je iz Saveznog ureda za statistiku.

U četvrtom kvartalu prošle godine ekonomija je pala 0,5 odsto u poređenju s prethodnim tromesečjem, pokazali su novi podaci, prenosi SEEbiz.

Podatak o stagnaciji pokazuje tako da je najveća evropska privreda za dlaku izbegla recesiju. Pad ekonomije dva kvartala zaredom ekonomisti nazivaju takozvanom tehničkom recesijom.

Prema ekonomistima, nemačkoj ekonomiji trenutno nedostaje zamah. Najnovije prognoze ukazuju na tek blagi rast u najboljem slučaju u celoj ovoj godini.

Uglavnom zahvaljujući blagoj zimi, scenariji od kojih se najviše strahovalo ipak se nisu ostvarili, poput nestašice gasa koja bi ostavila duboke tragove.

Pozitivan impuls na početku godine dala su ulaganja i izvoz, kažu statističari. Privatna potrošnja, s druge strane, nije podstakla ekonomiju.

Nemačka centralna banka Bundesbank u novom mesečnom izvještaju pojasnila je da je nepopustljivo visoka inflacija opteretila privatnu potrošnju i pružaoce potrošačkih usluga na početku godine.

Niže cene energije podstakle su energetski intenzivnu proizvodnju. Takođe, uska grla u snabdevanju poluproizvodima i dalje se smanjuju, a potražnja je porasla.

 • BLIZANAC

  30.4.2023 #1 Author

  Pitanje je dokle će izbegavati

  Odgovori

 • MITAR

  30.4.2023 #2 Author

  Mislim da je ovo samo jasan pokazatelj koliko je Nemacka ekonomija nazadovala uvodjenjem sankcija prema Rusiji i koliko je evropa najveci gubitnik u ovom haosu koji izazivaju ameri i britanci.

  Odgovori

 • Vale

  30.4.2023 #3 Author

  Ako je najveca svetska privreda za dlaku izbegla recesiju onda svaka nama cast na optimizmu

  Odgovori

 • SUNCICA

  30.4.2023 #4 Author

  Nemci se uvek snadju, i urede oneko kako im odgovara

  Odgovori

 • MAJA

  3.5.2023 #5 Author

  Izbegli su oni u širokom luku

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.