Zvaničnici Feda predvideli rast bruto domaćeg proizvoda od samo 0,4 odsto

Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju

BankeSvet

13.4.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju
Posledice bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) verovatno će dovesti ekonomiju u recesiju kasnije ove godine, prema dokumentima Federalnih rezervi (Fed) objavljenim u... Fed očekuje da će bankarska kriza ove godine uzrokovati recesiju

Posledice bankarske krize u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) verovatno će dovesti ekonomiju u recesiju kasnije ove godine, prema dokumentima Federalnih rezervi (Fed) objavljenim u sredu.

Zapisnik sa sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište u martu uključivao je prezentaciju članova o mogućim posledicama propasti Banke Silicijumske doline i drugim nemirima u finansijskom sektoru koji su započeli početkom marta, prenosi SEEbiz.

Iako je potpredsednik za nadzor Majkl Bar (Michael Barr) izjavio je da je bankarski sektor „zdrav i otporan“, ekonomisti su istakli da će ekonomija pretrpeti udarac.

„S obzirom na njihovu procenu potencijalnih ekonomskih učinaka nedavnih kretanja u bankarskom sektoru, projekcija članova u vreme sastanka u martu uključivala je blagu recesiju koja će započeti kasnije ove godine, s oporavkom tokom sledeće dve godine“, navodi se u sažetku sastanka.

Projekcije nakon sastanka pokazale su da zvaničnici Feda očekuju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,4 odsto za celu 2023. godinu. Budući da Fed u Atlanti prati rast od oko 2,2 procenta u prvom tromesečju, to bi značilo povlačenje kasnije tokom godine.

Ta kriza je izazvala neka nagađanja da bi Fed mogao zadržati liniju po pitanju stopa, ali zvaničnici su naglasili da je potrebno učiniti više kako bi se ukrotila inflacija.

Zvaničnici Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) na kraju su izglasali povećanje referentne stope zaduživanja za 0,25 procentnih poena, što je deveto povećanje u protekloj godini. To je stopu fondova dovelo do ciljanog raspona od 4,75 do pet odsto, što je najviši nivo od kraja 2007. godine.

Povećanje kamata usledilo je manje od dve nedelje nakon što je banka Silicon Valley (SVB), u to vreme 17. najveća institucija u SAD, propala nakon navale depozita. Neuspeh SVB i još dve banke, podstakao je Fed da stvori hitne mogućnosti kreditiranja, kako bi osigurao da banke mogu da nastave s radom.

Od sastanka, podaci o inflaciji uglavnom su bili u skladu s Fedovim ciljevima. Zvaničnici su na sastanku rekli da vide dalji pad cena.

„Odražavajući učinke manje projektovane ograničenosti na tržištima proizvoda i rada, predviđalo se da će bazna inflacija naglo da uspori sledeće godine“, stoji u saopštenju.

Ali zabrinutost oko širih ekonomskih uslova ostala je velika, osobito u svetlu bankovnih problema. Nakon kolapsa SVB i drugih institucija, zvaničnici Feda otvorili su novu mogućnost zaduživanja za banke i ublažili uslove za hitne zajmove s popustom.

 • MAJA

  15.4.2023 #1 Author

  Verovatno da ce taj sektor biti poljuljan

  Odgovori

 • Vale

  16.4.2023 #2 Author

  Uvek se nadje neko resenje

  Odgovori

 • SHALIMAR

  17.4.2023 #3 Author

  Videcemo da li ce biti kako oni kazu…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.