Usled straha od širih posledica bankrota SVB

Fed razmatra stroža pravila za srednje banke

BankeNovacSvetVesti

15.3.2023 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 4

Fed razmatra stroža pravila za srednje banke Fed razmatra stroža pravila za srednje banke
Američke Federalne rezerve razmatraju stroža pravila za banke srednje veličine dok nastoje da izbegnu ponavljanje kolapsa banaka, nakon bankrota Banke Silicijumske doline (SVB) koji... Fed razmatra stroža pravila za srednje banke

Američke Federalne rezerve razmatraju stroža pravila za banke srednje veličine dok nastoje da izbegnu ponavljanje kolapsa banaka, nakon bankrota Banke Silicijumske doline (SVB) koji je primorao vlasti da intervenišu.

Centralna banka SAD preispituje zahteve za kapitalom i likvidnošću koje nameće bankama, posebno onim sa imovinom između 100 i 250 milijardi dolara, naveo je izvor upoznat sa tim, prenosi Financial Times. Fed će takođe proceniti takozvane stres testove koje sprovodi svake godine, kako bi procenili sposobnost zajmodavaca da izdrže nepovoljne ekonomske i finansijske scenarije.

Revizija je deo šire procene koju je Fed objavio u ponedeljak o tome kako je nadgledao i regulisao SVB, koja je propala prošle nedelje i izazvala uzbunu u američkom bankarskom sektoru. Centralna banka je među američkim regulatorima koji se suočavaju sa pitanjima da li su propustili znakove rastućih problema u SVB, za koje neki stručnjaci navode da su bili očigledni.

Da bi obuzdao posledice kolapsa SVB, Fed je sa Federalnom korporacijom za osiguranje depozita predstavio hitne mere koje garantuju depozite banke SVB i kripto-zajmodavca Signature Bank. Fed je takođe najavio novi kreditni mehanizam za banke, kako bi osigurao da zajmodavci mogu da zadovolje sve potrebe svojih klijenata.

Mnogi regulatorni stručnjaci tvrde da su „crvene zastave“ SVB mogle biti identifikovane unapred, a bankrot izbegnut, da zakonodavci i regulatori nisu poslednjih godina ublažili pravila za manje zajmodavce. Kongres je 2018. godine promenio zakon kako bi neke banke sa imovinom do 250 milijardi dolara bile izuzete od najstrožih mera Feda. Fed je godinu dana kasnije odobrio lakše propise za sve osim najvećih američkih banaka.

Tagovi
BANKA FED NOVAC
  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Došli problemi i pred Američka vrata

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2023 #2 Author

    Gledaju na sve nacine da se banke zastite…

    Odgovori

  • CUPKA

    16.3.2023 #3 Author

    Problemima nikad kraja izgleda. Ni Amerika nije sto je nekad bila.

    Odgovori

  • Goga13

    4.4.2023 #4 Author

    Nisu ni oni mogli uvek biti bez problema!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...