Dramatično pogoršanje izgleda usled odliva depozita

Negativna ocena agencije Moody’s za američki bankarski sektor

BankeSvetVesti

15.3.2023 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 1

Negativna ocena agencije Moody’s za američki bankarski sektor Negativna ocena agencije Moody’s za američki bankarski sektor
Moody’s Investors Service smanjio je ocenu američkog bankarskog sistema sa stabilan na negativan, što je snažan udarac na već posrnuli sektor. Moody’s, koja je... Negativna ocena agencije Moody’s za američki bankarski sektor

Moody’s Investors Service smanjio je ocenu američkog bankarskog sistema sa stabilan na negativan, što je snažan udarac na već posrnuli sektor. Moody’s, koja je jedna od tri velike agencije za procenu rejtinga saopštila je da preuzima korak u svetlu bankrota koji su naterali regulatore da istupe sa dramatičnim planom za spasavanje štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

„Promenili smo u negativne sa stabilnih naše izglede za američki bankarski sistem kako bismo izrazili brzo pogoršanje operativnog okruženja nakon pokretanja odliva depozita u Banci Silikonske doline (SVB), kao i bankama Silvergate i Signatute“, navedeno je u izveštaju agencije Moody’s, prenosi CNBC.

Ovaj potez usledio je nakon što je Moody’s upozorio da će sniziti ocenu ili staviti na reviziju za smanjenje ocene sedam pojedinačnih institucija. To je važno, jer bi ovaj potez mogao da utiče na kreditni rejting SAD, a time i na troškove zaduživanja bankarskog sektora.


U snižavanju ocene celog sektora, agencija Moody’s imala je u vidu vanredne akcije preduzete da bi se ojačale pogođene banke. Međutim, agencija navodi da druge institucije sa nerealizovanim gubicima ili neosiguranim deponentima i dalje mogu biti u opasnosti.

Federalne rezerve uspostavile su mehanizam kako bi osigurale da institucije pogođene problemima likvidnosti imaju pristup gotovini. Ministarstvo finansija SAD podržalo je program sa 25 milijardi dolara i obećalo da će deponenti sa više od 250.000 dolara u SVB i Signature banci imati potpun pristup svojim sredstvima.

Foto: Beta/AP

Moody’s očekuje da će se pritisk na američku monetarnu politiku nastaviti sve dok se inflacija ne bude vratila u cijani opseg Feda, od dva odsto. Američke banke suočavaju se sa prekomernom ponudom depozita usled fiskalnih stimulacija tokom pandemije.

Neke banke su ove depozite uložile u hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom, koje su izgubile vrednost nakon što je Fed povisio kamatne stope. To je rezultiralo značajnim gubicima banaka. Agencija je istakla da je produženi period niskih kamatnih stopa u kombinaciji sa fiskalnim i monetarnim stimulansima tokom pandemije zakomplikovao poslovanje banaka.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Bankarski sektor je pred pucanjem i to će se i desiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...