očekuje se odluka organizacije OPEC+ o daljem smanjenju proizvodnje

Pregovori u SAD i poruke iz Saudijske Arabije blago podigli cene nafte

SvetVesti

24.5.2023 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pregovori u SAD i poruke iz Saudijske Arabije blago podigli cene nafte Pregovori u SAD i poruke iz Saudijske Arabije blago podigli cene nafte
Cene Brent nafte porasle su na 77,6 dolara po barelu, podstaknute optimističnim procenama da će Kongres i Bela kuća postići dogovor o podizanju limita... Pregovori u SAD i poruke iz Saudijske Arabije blago podigli cene nafte

Cene Brent nafte porasle su na 77,6 dolara po barelu, podstaknute optimističnim procenama da će Kongres i Bela kuća postići dogovor o podizanju limita američkog duga i saudijskim signalom o mogućem dodatnom smanjenju snabdevanja.

Prema poslednjim podacima sa agregatora cena sa najvećih svetskih tržišta OilPrice, barel severnomorske Brent nafte je 77,63 dolara, dok barel teksaške sirove WTI nafte košta 73,88 dolara, i za jedan dan je poskupeo gotovo za jedan procenat.

Na tržištima se napeto prate pregovori Bele kuće i predstavnika republikanaca iz Predstavničkog doma Kongresa o podizanju limita državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, prenosi Mina.

Pregovarači imaju samo devet dana da otklone probleme sa servisiranjem finansijskih obaveza.

Pažnja tržišta privukla je i izjava saudijskog ministra za energetiku, princa Abdulaziza bin Salmana Al-Sauda, da bi se trgovci koji spekulišu s padom cena, mogli ponovo naći u problemima. Ako cene naglo porastu zbog neočekivanog smanjenja snabdevanja, trgovci koji spekulišu s njihovim padom zaključiće svoje pozicije s gubitkom, javlja Reuters.

„Rast cena rezultat je kombinacije oprezne nade da bi zbrka s limitom zaduživanja mogla biti raščišćena i izjave saudijskog ministra energetike“, rekao je Tamaš Varga iz brokerske kompanije PVM. Tržište će, kako je dodao, sada zaključiti da su veće šanse za dodatno smanjenje proizvodnje na idućem sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), bilo ono opravdano ili ne.

Nekoliko članica tog kartela odlučilo je da od maja do kraja godine dobrovoljno smanji proizvodnju za 1,16 miliona barela dnevno, kako bi uravnotežili cene.

OPEC+ ponovo će razgovarati o proizvodnoj politici 4. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...