Bliži se rok za postizanje dogovora o američkom dugu

Koje su opcije na stolu pred Fedom za očuvanje finansijske stabilnosti?

Svet

25.5.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Koje su opcije na stolu pred Fedom za očuvanje finansijske stabilnosti? Koje su opcije na stolu pred Fedom za očuvanje finansijske stabilnosti?
Kreatori politike američke centralne banke Federalnih rezervi su zabrinuti oko zastoja zbog povećanja limita duga, pri čemu su pojedini među njima rekli ranije ovog... Koje su opcije na stolu pred Fedom za očuvanje finansijske stabilnosti?

Kreatori politike američke centralne banke Federalnih rezervi su zabrinuti oko zastoja zbog povećanja limita duga, pri čemu su pojedini među njima rekli ranije ovog meseca da bi centralna banka trebalo da bude spremna da deluje kako bi očuvala finansijsku stabilnost ukoliko bude potrebno.

Ti signali su bili uključeni i u zapisnik sa sednice Feda od 2. do 3. maja, koji je sada Bloomberg objavio.

“Mnogi učesnici sednice su spomenuli da je neophodno da se granica duga podigne na vreme kako bi se izbegao rizik od ozbiljnih negativnih dislokacija u finansijskom sistemu i široj ekonomiji“, navodi se u zapisu.

Republikanski poslanici i Bajdenova administracija i dalje su u zavadi oko povećanja limita duga, kao što su bili i kada se Fed sastao početkom meseca. Pregovarači do sada nisu mogli da se dogovore oko uslova, pri čemu članovi republikanaca zahtevaju oštro smanjenje potrošnje, demokrate se protive i pozivaju na mere prihoda koje republikanci odbijaju.

Predsedavajući Feda Džerom Pauel (Jerom Powell) je u javnosti više puta rekao da “niko ne bi trebalo da pretpostavi da Fed može da zaštiti ekonomiju“ ako Ministarstvo finansija ne može da ispuni sve savezne obaveze.

“Izvestan broj učesnika je naglasio da Federalne rezerve treba da održe spremnost da koriste svoje instrumente likvidnosti, kao i mikroprudencijalne i makroprudencijalne regulatorne i nadzorne instrumente, kako bi ublažile buduće rizike finansijske stabilnosti“, navodi se u zapisniku.

Iako zapisnici nisu detaljno naveli alate koji su uključeni, transkripti sastanaka Federalnog komiteta za otvoreno tržište tokom obračuna ograničenja duga 2011. i 2013. otkrili su diskusije o potencijalnim opcijama.

One su uključivale otkupe za ubrizgavanje likvidnosti, pa čak i mogućnost kupovine ili zamene hartija od vrednosti Trezora koje su bile podvrgnute tehničkom kašnjenju — uz kamatu ili glavnicu koja nije bila plaćena na vreme. Pauel je 2013. godine smatrao da je taj ekstremni korak “odvratan“ – ali nije rekao da bi odbio takve manevre.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) ponovila je u sredu svoje upozorenje da vlada rizikuje da ostane bez dovoljno gotovine već 1. juna. Govoreći na događaju koji je organizovao Wall Street Journal, Jelen je odbila da precizira da li će njeno ministarstvo dati prioritet održavanju plaćanja po hartijama od vrednosti američkog Trezora.

Tagovi
DUG FED SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...