reakcije na tržištima hartija od vrednosti i sirove nafte

Analitičari ne veruju da će Fed nastaviti sa podizanjem kamata

BankeBerzaNovacSvet

4.5.2023 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Analitičari ne veruju da će Fed nastaviti sa podizanjem kamata Analitičari ne veruju da će Fed nastaviti sa podizanjem kamata
Nakon najnovije odluke američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed) o podizanju kamatnih stopa za 0,25 poena, tržište hartija od vrednosti naizgled je odbacilo mogućnost... Analitičari ne veruju da će Fed nastaviti sa podizanjem kamata

Nakon najnovije odluke američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed) o podizanju kamatnih stopa za 0,25 poena, tržište hartija od vrednosti naizgled je odbacilo mogućnost da bi predsednik Feda Džerom Pauel (Jerom Powell) mogao imati još jedno povećanje kamata u rukavu. Pored toga, dalji pad cena sirove nafte ukazao je na rastuću zabrinutost zbog recesije u SAD.

Teksaška sirova nafta WTI potonula je čak do 68,5 dolara po barelu, odražavajući zabrinutost zbog slabljenja ekonomskog rasta u glavnim ekonomijama.

“Naš stav bio je da će doći do tehničke recesije, ali da je nepoznanica kada će se tačno to desiti”, rekla je Lindzi Rozner (Lindsay Rosner), menadžerka portfelja u PGIM Fixed Income za Bloomberg. “Ako je Pauel upravo izložio da će se dogoditi skroman rast, a ne recesija, to sugeriše da će Fed morati da promeni svoj kurs ako ‘ugleda’ recesiju”, upozorava Rozner.

Pauel je ipak nagovestio da bi povećanje kamatnih stopa iznad pet odsto moglo biti poslednje u sadašnjem ciklusu.

Dok je šef Feda rekao da postoji snažna podrška podizanju stopa za 25 baznih poena ove nedelje, on je sugerisao da bi sa ovakvim ekonomskim okruženjem zvaničnici mogli da pauziraju svoju kampanju pooštravanja kamata u junu. Pauel je takođe priznao da je tempo bankarskog kreditiranja usporen. A američki ekonomski podaci, iako ukazuju na usporavanje tržišta rada, još uvek ne signaliziraju da je recesija nadohvat ruke. Ali vesti se brzo menjaju, a trgovci imaju običaj da predviđaju, a ne da čekaju da vide kako će se stvari odvijati, pa tako i trejderi na berzama.

Tržište hartija od vrednosti poraslo je po saopštavanju novih kamata, pošto su investitori pojačali opklade da će stope Feda biti niže do kraja ove godine, uprkos Pauelovom insistiranju da inflacioni izgledi centralne banke ne podržavaju lakšu politiku.

“Tržište će tražiti znakove da dosadašnje zaoštravanje kredita počinje da utiče na aktivnosti i podatke o tržištu rada“, rekao je Vasilij Serebriakov (Vassili Serebriakov), FXS i makro strateg u UBS Securities u Njujorku. “Pošto je Fed nagovestio pauzu, svaka eventualna slabost u podacima bi ojačala stav da je ciklus zaoštravanja završen”, naglašava ovaj analitičar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.