smanjenje cena energije

Inflacija u zemljama OECD zabeležila pad u martu na 7,7 odsto

EUSvetVesti

4.5.2023 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u zemljama OECD zabeležila pad u martu na 7,7 odsto Inflacija u zemljama OECD zabeležila pad u martu na 7,7 odsto
Godišnja stopa inflacije bila je 7,7 odsto u martu u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što je pad sa 8,8 odsto... Inflacija u zemljama OECD zabeležila pad u martu na 7,7 odsto

Godišnja stopa inflacije bila je 7,7 odsto u martu u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što je pad sa 8,8 odsto u februaru, saopštila je međunarodna grupacija u četvrtak.

Pad je proizašao iz ublažavanja cena energije u zemljama OECD-a. Energetska inflacija je u martu bila 1,3 odsto, u odnosu na 11,9 odsto u februaru, navodi se u saopštenju, prenosi Aandolu Agency.

Najviši nivo godišnje inflacije bio je 10,7 odsto u oktobru 2022, podsetila je organizacija. Godišnja inflacija je u martu smanjena u 34 od 38 zemalja OECD-a.

„Na najnižem nivou, Japan, Luksemburg, Španija i Švajcarska su zabeležili stope inflacije ispod četiri odsto, dok je inflacija u Mađarskoj i Turskoj i dalje premašila 20 procenata“, dodaje se u saopštenju.

Na strani Grupe sedam, godišnja inflacija je dodatno usporila na 5,4 odsto u martu, sa 6,4 procenta u februaru.

Godišnja inflacija u evrozoni je pala na 6,9 odsto sa 8,5 procenata, dok je u Grupi 20 pala na 6,9 odato sa osam procenata u istom periodu.

  • MITAR

    4.5.2023 #1 Author

    Ovo je dobra vest, verujem da ce u narednom periodu doci jos boljih vrednosti kada je slabljenje inflacije i pad cene energenata koja ce doprineti istom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...