zahvaljujući naglom padu energetske inflacije

Inflacija u zemljama OECD dodatno usporila u decembru 2022. godine

EUSvet

7.2.2023 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u zemljama OECD dodatno usporila u decembru 2022. godine Inflacija u zemljama OECD dodatno usporila u decembru 2022. godine
Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) usporila je na 9,4 odsto u decembru sa 10,4 procenta u novembru... Inflacija u zemljama OECD dodatno usporila u decembru 2022. godine

Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) usporila je na 9,4 odsto u decembru sa 10,4 procenta u novembru prošle godine, prema podacima međunarodne grupe od utorka.

Ovo je najniži nivo od aprila 2022. godine zahvaljujući naglom padu energetske inflacije u većini zemalja OECD-a, navela je organizacija sa sedištem u Parizu.

Cene energije porasle su za 18,8 odsto na godišnjem nivou u decembru, smanjivši se sa rasta od 23,8 odsto u novembru, prenosi Anadolu Agency.

Dvocifrena inflacija je u decembru zabeležena u 15 od 38 zemalja OECD-a, a najveće stope inflacije zabeležene su u Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji i Turskoj (sve iznad 20 procenata).

Inflacija OECD-a u 2022. godini bila je više nego dvostruka u odnosu na nivo iz 2021. godine i dostigla je 9,6 procenata, što je najveća godišnja prosečna stopa od 1988. godine.

Bazna inflacija, isključujući hranu i energiju, u području OECD-a takođe je pala na 7,2 procenta, delimično podstaknuta izraženim padom u Turskoj.

U decembru 2022. inflacija je opala u svim zemljama G7 osim u Japanu. Najveći pad zabeležen je u Nemačkoj, što je odraz jednokratne subvencije na račune za gas.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Trebalo bi to da ima efekta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...