Dogovor za spas američke vlade od bankrota neće biti jeftin

Podizanje granice zaduživanja koštaće SAD billion dolara

Svet

19.5.2023 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Podizanje granice zaduživanja koštaće SAD billion dolara Podizanje granice zaduživanja koštaće SAD billion dolara
Iza tržišnih strahova u vezi sa perspektivom istorijskog neplaćanja obaveza aktuelne administracije SAD analitičari sve glasnije pričaju o rizicima koji će uslediti nakon postizanja... Podizanje granice zaduživanja koštaće SAD billion dolara

Iza tržišnih strahova u vezi sa perspektivom istorijskog neplaćanja obaveza aktuelne administracije SAD analitičari sve glasnije pričaju o rizicima koji će uslediti nakon postizanja dogovora o novoj gornjoj granici američkog duga.

Mnogi na Wall Streetu predviđaju da će zakonodavci na kraju postići dogovor, verovatno sprečiti razorno neizmirivanje duga, čak i ako dođe do kraja. Ali to ne znači da će privreda pobeći neoštećena, ne samo od zastoja u modricama, već i kao rezultat napora Trezora da se vrati na uobičajeni posao kada bude mogao da poveća zaduživanje.

Ari Bergman (Ari Bergmann), čija je firma specijalizovana za upravljanjem rizičnom aktivom, prokomentarisao je za Bloomberg da bi investitori trebalo da se zaštite od posledica očekivane rezolucije Vašingtona.

Ono na šta tržišni veteran misli je da će Trezor morati da se izbori da dopuni svoje sve manje novčane rezerve kako bi održao sposobnost da plaća obaveze, i to će učini “kroz poplavu prodaje državnih zapisa”.

Procenjena na više od biliona dolara do kraja trećeg kvartala, nalet ponude ovih obveznica bi brzo iscrpeo likvidnost iz bankarskog sektora, podigao kratkoročne stope finansiranja i zategnuo zavrtnje na američkoj ekonomiji baš u trenutku kada je na pragu recesije. Prema proceni Bank of America, to bi imalo isti ekonomski uticaj kao povećanje kamatne stope za četvrtinu poena.

Viši troškovi pozajmljivanja nakon najagresivnijeg ciklusa pooštravanja Federalnih rezervi u decenijama već su uzeli danak nekim firmama i polako usporavaju ekonomski rast.

U tom kontekstu, Bergman je posebno oprezan u vezi sa eventualnim potezom Trezora da obnovi zalihe gotovine, videći potencijal za ogromno smanjenje bankarskih rezervi.

“Brinem da će se po rešavanju limita duga, koji je maltene neminovan, dogoditi veoma dubok odliv likvidnosti“, rekao je Bergman, osnivač Penso Advisorsa iz Njujorka. “I ranije smo videli da takav pad likvidnosti zaista negativno utiče na tržišta rizika, kao što su akcije i krediti.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...