Fiksna poreska stopa od 21 odsto

Farmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode

BerzaInvesticijeNovacSvet

19.5.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Farmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode Farmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode
Dok američki građani za porez izdvajaju ne baš mali novac, njihova država je prema velikim kompanijama znatno velikodušnija, što pokazuje i iznos poreza koje... Farmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode

Dok američki građani za porez izdvajaju ne baš mali novac, njihova država je prema velikim kompanijama znatno velikodušnija, što pokazuje i iznos poreza koje su prošle godine platili farmaceutski giganti.

Naime, u SAD su zaposleni u 2022. u proseku za poreze izdvajali 24,8 odsto svojih zarada. Federalni porez na prihode pojedinaca u toj zemlji može da dostigne i do 37 odsto.

S druge strane, farmaceutske kompanije kao što su Pfizer, Merck, J&J, Gilead, Eli Lilly, Amgen BMS i AbbVie ukupno su u državni budžet uplatile dve milijarde dolara, iako im se profit popeo na 110 milijardi. Njihova poreska stopa je fiksna, bez obzira na visinu profita, i iznosi 21 odsto.

Ipak, kompanije često uspevaju da plate znatno niži porez, kao na primer pomenuti farmaceutski giganti koji su u 2022. uplatili tek oko dva odsto svog profita, zahvaljujući “kreativnom računovostvu”. Jedan od alata za kojim rado posežu je mogućnost da prijave da je veći deo njihovog profita nastao u inostranstvu i da tako izbegnu plaćanje velikih poreza u SAD, iako dobar deo njihovih prihoda dolazi baš sa ovog tržišta, prenosi sajt Biznis i Finansije.

Kako platiti što manji porez u Americi?

Neke od farmaceutskih kompanija su prijavljivale čak i gubitke u svom poslovanju u SAD, dok su navodno pravi profit ostvarivale u drugim zemljama. Dobra ilustracija ove tvrdnje je kompanija AbbVie koja je u 2022. na američkom tržištu zabeležila gubitak od skoro pet milijardi dolara dok je u međunarodnom poslovanju imala profit od 20 milijardi. Ova kompanija inače od 2013. svaku godinu na američkom tržištu nekako završava u gubicima, uprkos tome što dobro posluje na njemu prodajući veliku količinu svojih lekova tamo.

S druge strane, Pfizer je na američkom tržištu ostvario samo pet milijardi profita od 35 milijardi koliko je imao na globalnom nivou. Od osam analiziranih farmaceutskih kompanija Gilead je jedina koja je većinu profita (četiri milijarde dolara) zaradila u SAD u odnosu na ukupan profit (pet milijardi dolara), što je, kako kažu analitičari, i logično uzevši u obzir činjenicu koliko farmaceutskih proizvoda tamo prodaje. Gilead je zato za porez u SAD izdvojio 1,5 milijardu dolara, što je više nego što su Pfizer i AbbVie platili zajedno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...