Svetska zdravstvena organizacija upozorava

Manjak lekara i zdravstvenih radnika u Evropi

EUZdravlje

22.3.2023 15:29 Autor: Vladimir Jokanović 6

Manjak lekara i zdravstvenih radnika u Evropi Manjak lekara i zdravstvenih radnika u Evropi
Evropa se nalazi u krizi manjka zdravstvenih radnika koja mora brzo da se rešava, jer evropsko stanovništvo stari, a raste broj hroničnih oboljenja, upozorila... Manjak lekara i zdravstvenih radnika u Evropi

Evropa se nalazi u krizi manjka zdravstvenih radnika koja mora brzo da se rešava, jer evropsko stanovništvo stari, a raste broj hroničnih oboljenja, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Kriza zdravstvene radne snage u Evropi više nije pretnja koja se nazire, ona je sada i ovde“, izjavio je Hans Kluge, reginalni direktor SZO za Evropu, prenosi Bloomberg. On je dodao da su zdravstveni sistemi u velikoj nevolji zbog odliva mozgova i zagađenja od industrijskih sistema.

Kluge je govorio u Rumuniji gde su evropske zemlje usvojile plan, takozvanu Bukureštansku deklaraciju, da bi pomogle u zaštiti i podršci zdravstvenim radnicima, dok se štrajkovi zbog uslova rada i nedovoljnih primanja nastavljaju širom Starog kontinenta.

Više od 100.000 lekara i medicinskih sestara štrajkovalo je u Francuskoj od novembra, a masovne demonstracije održane su prošle godine i u Nemačkoj. U Velikoj Britaniji zdravstveni radnici organizovali su niz akcija, a medicinske sestre su u decembru prvi put u istoriji obustavile rad.

SZO podseća da je počela četvrta godina pandemije, da su zdravstveni radnici umorni, preopterećeni i često nedovoljno plaćeni. U izveštaju iz septembra prošle godine, SZO je upozorio na „tempiranu bombu“ koja preti zdravstvenim sistemima u Evropi i centralnoj Aziji, jer preti kolaps sistema ukoliko izostanu političke akcije.

  • BRANA19

    23.3.2023 #1 Author

    Stvarno zalosno. Kakvo je doslo vreme ,nece imati ko da nas leci.

    Odgovori

  • TATJANA

    23.3.2023 #2 Author

    Ovo se ne sme dogdadjati, jedino je rešenje da budu adekvatno placeni

    Odgovori

  • Dunja5

    23.3.2023 #3 Author

    Bas strasno, a u ovim vremenima su narocito neophodni.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2023 #4 Author

    Do ovoga nije trebalo ni da dodje,zdravstveni radnici moraju imati dobre plate,niko nece da radi odgovoran posao za male pare…

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #5 Author

    A jako su potrebni..

    Odgovori

  • NINICA

    2.4.2023 #6 Author

    Baš tužno a zaista su preko potrebni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...