Direktor SZO odgovorio na najčešće postavljano pitanje

Pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča

LifestyleSvetVestiZdravlje

25.10.2021 13:22 Autor: Vladimir Jokanović 5

Pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča Pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča
Pandemija korona virusa biće okončana kada sve zemlje počnu efikasno da koriste dostupne zdravstvene alate, rekao je generalni direktor svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros... Pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča

Pandemija korona virusa biće okončana kada sve zemlje počnu efikasno da koriste dostupne zdravstvene alate, rekao je generalni direktor svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gerbrejuesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus). On je naveo da je jedno od načešćih pitanja koje mu postavljaju – kada će se završiti pandemija Covid-19?

Pandemija će se završiti kada svet odluči da je okonča. U našim je rukama. Imamo sve alate koji su nam potrebni, efikasne alate javnog zdravlja i efikasne medicinske alate, ali svet nije dobro koristio te alate. Sa skoro 50.000 smrtnih ishoda nedeljno, pandemija je daleko od kraja“, rekao je Tedros u obraćanju na Svetskom zdravstvenom samitu u Berlinu.

Prema njegovim rečima, pandemija je nesumnjivo pokazala da zdravlje nije luksuz za bogate ili jednostavno rezultat razvoja. „To je osnovno ljudsko pravo i osnova društvene, ekonomske i političke stabilnosti“, ocenio je prvi čovek SZO.

On je naveo da je cilj SZO da 40 odsto stanovništva svake zemlje bude vakcinisano do kraja godine, a 70 odsto do sredine 2022. godine.

„To je moguće ako zemlje i kompanije koje kontrolišu snabdevanje pređu sa reči na dela“.

Foto: Tanjug

Tedros je istakao da zemlje koje su već vakcinisale 40 odsto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju da prepuste svoje količine vakcina međunarodnom sistemu Covax i Afričkom fondu za nabavku vakcina Avat. On je naveo da „proizvođači vakcina moraju da podele svoja znanja, tehnologije i licence i da se odreknu prava intelektualne svojine“.

„Nijedna zemlja ne može da okonča pandemiju Covid-19 u izolaciji od ostatka sveta. I nijedna zemlja ne može da zaštiti zdravlje svog naroda, ako ne radi na zaštiti zdravlja svih ljudi“, poručio je Tedros na twitteru.

Učesnicima skupa se posredstvom video poruke obratio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je naveo da „nas sve ugrožavaju nacionalizam i gomilanje vakcina“. Prema njegovim rečima, uspeh vakcina, njihov razvoj i izlazak na tržište u rekordnom roku zasenio je tragediju nepravedne raspodele.

Prema podacima specijalizovanog portala Wordometer, ukupan brojh slučajeva zaraze Covid-19 u svetu popeo se na na više od 244,5 miliona, dok se od tog broja oporavilo više od 221,5 miliona. Do sada je od posledica zaraze korona virusom preminulo ukupno nešto manje od pet miliona ljudi.

  • N. N.

    25.10.2021 #1 Author

    Znaci ima da potraje

    Odgovori

  • Tara

    25.10.2021 #3 Author

    Zdravlje je osnovno ljudsko pravo? Impresivno! A odluka o svom telu nije? Abortus je pravo i izbor ali samo vakcinacija ne podleže ljudskim pravima? „Pandemija će biti gotova kada SZO odluči da je okonča“. THE END.

    Odgovori

  • Snezana

    25.10.2021 #4 Author

    Hmm….

    Odgovori

  • Tina

    25.10.2021 #5 Author

    Treba sto vise ljudi da se vakcinise, kako bi se virus zaustavio

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...