odbacivanje strategije bivšeg direktora ili sukob s vlastima u američkoj državi?

Disney odustao od ulaganja gotovo milijardu dolara u Floridi

InvesticijeSvet

19.5.2023 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Disney odustao od ulaganja gotovo milijardu dolara u Floridi Disney odustao od ulaganja gotovo milijardu dolara u Floridi
Kompanija Walt Disney odustaće od planova za izgradnju korporativnog kampusa od skoro milijardu dolara u centralnoj Floridi u kojem je trebalo da bude smešteno... Disney odustao od ulaganja gotovo milijardu dolara u Floridi

Kompanija Walt Disney odustaće od planova za izgradnju korporativnog kampusa od skoro milijardu dolara u centralnoj Floridi u kojem je trebalo da bude smešteno 2.000 zaposlenih, navodi se u imejlu zaposlenima. U pozadini ovog izenandnog otkazivanja je pravna bitka sa vlastima Floride i guvernerom Ronom DeSantisom.

Direktor poslovnog segmenta zabavnih parkova u kompaniji Džoš D’Amaro (Josh D’Amaro) rekao je da je „promena uslova poslovanja“ navela Disney da preispita svoj plan iz 2021. godine da “preseli” dobar deo zaposlenih, u novi kampus na jezeru Nona, piše Reuters.

Očekivalo se da će kompanija potrošiti čak 864 miliona dolara na osnovni deo projekta, ne računajući sporedne troškove preseljenja radnika, prema Orlando Sentinelu, na kampusu koji bi služio kao baza za Walt Disney Imagineering.

Pre dve godine je odluka da izmesti dve hiljade zaposlenih iz Kalifornije na Floridu izazvala negodovanja i pritužbe unutar same kompanije, jer mnogi radnici nisu hteli da pređu s obale na obalu SAD.

“S obzirom na značajne promene koje su se desile od najave ovog projekta, uključujući novo rukovodstvo i promene uslova poslovanja, odlučili smo da ne idemo dalje sa izgradnjom kampusa“, ​​napisao je D’Amaro. “Nije bilo lako doneti tu odluka, ali verujem da je ispravna.”

Pre nedelju dana, izvršni direktor kompanije, legendarni Bob Ajger (Bob Iger) javno je doveo u pitanje interesovanje Floride za nastavak ulaganja giganta industrije zabave u tu saveznu američku državu.

U pozivu sa investitorima pri saopštavanju kvartalnih rezultata, on je napomenuo da Disney zapošljava više od 75.000 ljudi na Floridi, privlači milione posetilaca svake godine u zabavni park, i da planira da uloži 17 milijardi dolara u proširenje odmarališta u narednoj deceniji.

Iz kancelarije guvernera DeSantisa, za koga se očekuje da će biti jedan od republikanskih kandidata za poziciju predsednika SAD na sledećim izborima, stigao je kratki odgovor da “od same najave pre dve godine nije bilo nikakvih pomaka od strane same kompanije po tom pitanju”.

Ajgerov prethodnik na čelu kompanije, Bob Čapek (Bob Chapek), najavio je pomenute planove u julu 2021. godine, navodeći kao razlog “pozitivnu klimu za poslovanje“. Iako Disney nikada nije otkrio vrednost svoje investicije, Los Angeles Times je tada izvestio da je kompanija bila na rubu da dobije gotovo 580 miliona dolara poreskih kredita u narednih 19 godina.

Čapek je smenjen zbog loših rezultata, a na njegovo mesto vraćen je Ajger, koji je prethodno više od 15 godina bio izvršni direktor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...