Azijsko tržište razočaralo rezultatima

Disney+ gubi milione pretplatnika

KulturaLifestylePoslovanjeSvet

11.5.2023 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Disney+ gubi milione pretplatnika Disney+ gubi milione pretplatnika
Platforma za striming Disney+ je izgubila još nekoliko miliona pretplatnika, i beleži pad drugi kvartal zaredom. Pokrenuta krajem 2019. godine premijerom popularne serije The... Disney+ gubi milione pretplatnika

Platforma za striming Disney+ je izgubila još nekoliko miliona pretplatnika, i beleži pad drugi kvartal zaredom. Pokrenuta krajem 2019. godine premijerom popularne serije The Mandalorian, Disney+ je postao dom ne samo sadržaja iz univerzuma Ratova zvezda, već i Marvela, Pixara, uz sadržaje National Geographica i još mnogo toga.

Baza pretplatnika striming servisa je stalno rasla od njegovog pokretanja, sve do kraja 2022. godine kada je Disney+ prvi put u svojoj istoriji prijavio gubitak pretplatnika od 2,4 miliona.

Kako piše Variety, Disney+ je izgubio novih četiri miliona pretplatnika tokom prva tri meseca 2023. godine i trenutno ima ukupno 157,8 miliona pretplatnika.

Kao i u prošlom kvartalu, primarni faktor koji je doveo do gubitka pretplatnika je kontinuirani pad Disney+ Hotstara, koji je verzija usluge striminga koja se nudi u Indiji i delovima jugoistočne Azije. Prošle godine Disney+ je izgubio prava na striming utakmica indijske Premijer lige u kriketu, što je rezultiralo značajnim odlivom pretplatnika u tim regionima.

Na međunarodnim tržištima, isključujući Disney+ Hotstar, servis za striming je zapravo dodao skoro milion pretplatnika. Nedavno povećanje cena Disney+, koje je započelo u Sjedinjenim Američkim Državama krajem prošle, takođe se pojavilo na međunarodnom nivou početkom 2023. godine, pa je i to uticalo na konačan rezultat.

Poznavaoci američke industrije zabave kažu da je važan faktor bio i visok stepen odliva koji se dešava kada ljudi otkazuje pretplate kada se ne nudi novi sadržaj.

Posle sušnog perioda za ljubitelje sadržaja Ratova zvezda i Marvela, najgledanija serija The Mandalorian vratila se trećom sezonom tokom marta, iako je bila najmanje gledana i najgore primljena sezona do sada.

 • MITAR

  11.5.2023 #1 Author

  Pokazazelj samo kako su Ratovi zvezda uticajni i koliki du broj pretplatnika donosilk, a sada ti isti napustaju.

  Odgovori

 • KIMCHI

  13.5.2023 #3 Author

  Azija razvija sopstvene modele vec decenijama

  Odgovori

 • SHALIMAR

  13.5.2023 #4 Author

  Podbacili su samo u Aziji…

  Odgovori

 • CIGI

  14.5.2023 #5 Author

  Ni Disney nije kao sto je nekad bio

  Odgovori

 • REA

  21.5.2023 #6 Author

  Pa nije ni Netflix kao sto moze da bude,mislim na trziste sa nasim prevodima

  Odgovori

 • LAV

  21.5.2023 #7 Author

  Nista cudno.

  Odgovori

 • Goga13

  8.6.2023 #8 Author

  Ne verujem da će to mnogo uticati na njih.

  Odgovori

 • Lija

  14.6.2023 #9 Author

  mora nesto novo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.