Nova prilika za najuspešnijeg menadžera u istoriji kompanije

Disney vratio Ajgera na poziciju direktora

BerzaBolji posaoNovacPoslovanjeSvet

21.11.2022 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Disney vratio Ajgera na poziciju direktora Disney vratio Ajgera na poziciju direktora
U potezu koji je šokirao Holivud, Bob Ajger (Robert Iger), jedan od najistaknutijih izvršnih direktora u istoriji kompanije Disney, vraća se da ponovo vodi... Disney vratio Ajgera na poziciju direktora

U potezu koji je šokirao Holivud, Bob Ajger (Robert Iger), jedan od najistaknutijih izvršnih direktora u istoriji kompanije Disney, vraća se da ponovo vodi ovu medijsku imperiju. S druge strabe, Bob Čapek (Robert Chapek), koji je zamenio Ajgera 2020. na mestu generalnog direktora, odmah se povlači.

“Zahvaljujemo Bobu Čapeku na njegovoj službi tokom duge karijere, uključujući navigaciju kompanije kroz pandemijske izazove bez presedana“, rekla je Suzan Arnold (Susan Arnold), predsednica upravnog odbora Disneya, u zvaničnom saopštenju u nedelju uveče.

Ova objava, iako iznenađujuća za medijsku industriju, dolazi u vreme velike evolucije za Disney i nakon slabog kvartalnog izveštaja o zaradi.

Striming servis Disney+ izgubio je 1,5 milijardi dolara u četvrtom kvartalu fiskalne 2022. godine. Taj izveštaj je doveo do novog pada vrednosti akcija kompanije, piše Variety.

Čapek je vodio kompaniju kroz pandemiju, jedan od njenih najburnijih perioda tokom skoro 100-godišnje istorije, ali je na kraju Disney odlučio da je njegova budućnost u boljim rukama sa Ajgerom.

Mimo pandemije, Čapek je imao kratak, ali težak mandat na čelu Disneya. Prethodno je bio predsednik poslovnog segmenta za zabavne parkove, pre nego što je preuzeo Ajgerovu poziciju. Imao je dosta problema – uključujući zamalo izbegavanje tužbe od strane angažovane glumačke zvezde Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), kao i zabeležene sukobe sa zaposlenima u zabavnom parku u Floridi, u vezi sa kontroverznim državnim predlogom zakona koji ograničava određene LGBT teme.

Akcije kompanije Disney su u padu oko 40 odsto od početka godine.

Što se tiče Ajgera, on ima gotovo mitski status vođe Disneya. Proveo je 15 godina kao izvršni direktor i za to vreme pokupovao brendove Pixar, Marvel i Lucasfilm. Ajger je takođe zaključio ugovor vredan 71 milijardu dolara za kupovinu većine kataloga i studije 21st Century Foxa i pokrenuo revoluciju striminga u Disneyu, stvaranjem sopstvene ponude kroz Disney+ u novembru 2019. godine.

Ajger je zvanično napustio kompaniju posle skoro 50 godina rada u njoj krajem prošle godine, podseća CNN.

Njegov mandat je na kraju bio uzdrman optužbama za nedolično ponašanje, stepen ispod seksualnog uznemiravanja u američkom zakonodavstvu, što su mnogi tada videli kao znak da se u kompaniji odigrava “igra prestola” za vodeću upravljačku poziciju.

Disney je u nedelju saopštio da je Ajger pristao da bude izvršni direktor naredne dve godine sa “mandatom odbora da odredi strateški pravac za ponovni rast i da blisko sarađuje sa odborom u pronalaženju adekvatnog naslednika koji će voditi kompaniju”.

Ovaj potez je takođe iznenađujući zato što je Čapek zapravo tek obnovio svoj direktorski ugovor. Upravni odbor kompanije jednoglasno je u julu izglasao da se Čapekov ugovor produži na još tri godine, sve do polovine 2025. godine.

 • GOCA BG

  21.11.2022 #1 Author

  Svima je vazan krajnji rezultat,svi su zamenjivi kao sto se vidi iz prilozenog…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.