Netflix najavio poskupljenje svojih usluga

Striming ponuda u Srbiji raste i po obimu i po cenama

AnalizaHi-techKulturaSrbijaU fokusu

29.1.2022 17:11 Autor: Marko Miladinović 5

Striming ponuda u Srbiji raste i po obimu i po cenama Striming ponuda u Srbiji raste i po obimu i po cenama
Kompanija Netflix saopštila je nedavno da će povećati cenu svojih usluga za pojedina tržišta. Amerikanci i Kanađani će prvi osetiti najavljenu razliku, koja se... Striming ponuda u Srbiji raste i po obimu i po cenama

Kompanija Netflix saopštila je nedavno da će povećati cenu svojih usluga za pojedina tržišta. Amerikanci i Kanađani će prvi osetiti najavljenu razliku, koja se kreće od jednog do 1,5 dolara na mesečnom nivou.

Gledaoci najveće globalne striming platforme iz Srbije neće u prvi mah osetiti izmenu cena, moguće je da uopšte neće ove godine – uostalom kao ni dobar deo planete izvan Severne Amerike i zapadne Evrope – ali u nekom trenutku će sigurno doći do usklađivanja.

Netflix u Srbiji može da se preuzme u tri različita paketa, u odnosu na broj uređaja na kojima se deli i prema kvalitetu prikazane slike – od osnovnog paketa koji košta 7,99 evra, preko standardnog koji košta 9,99 evra, do premium ponude, koja vredi 11,99 evra mesečno.

Šta je sve u ponudi kod nas?

Od američkih striming servisa u našoj zemlji je najduže prisutan HBO (Home Box Office), kompanije WarnerMedia, odnosno telekomunikacionog diva AT&T. HBO nudi svoje originalne sadržaje, ali u katalogu ima i ostvarenja Disney studija, recimo, i to najčešće sinhronizovanih na srpski jezik ako su u pitanju animirani filmovi.

HBO nudi svoju HBO GO uslugu za više mobilnih uređaja odjednom preko istog naloga, slično kao Netflix, po ceni od 5,99 evra mesečno. Ovaj striming servis moguće je platiti samostalno, ali ga u okviru svojih paketa nude i domaći provajderi – Telekom preko SuperNove, a SBB preko svoje EON ponude.

Ipak, domaćem tržištu još uvek nedostaje skuplja HBO Max opcija, u okviru koje se puštaju filmski blokbasteri istovremeno sa njihovim bioskopskim premijerama.

Amazon Prime je dostupan za gledaoce u Srbiji još od 2016. godine, a početna cena njegovog mesečnog paketa iznosi isto 5,99 evra, s tim da je relativno nedavno ova kompanija za našu zemlju počela da pušta i ekskluzivniji sadržaj uz doplatu, uglavnom preuzet od partnerskih kreatora sadržaja, kao što je, na primer, Hulu.

Foto: Pixabay.com

Netflix, HBO GO i Amazon Prime moguće je platiti i karticama online, bez ugovorne obaveze, na najmanje mesec dana trajanja, s tim da sva tri strimera nude početni probni period besplatno na uvid.

Utisak je da najveći katalog ima Netflix, ali da je najprilagođeniji našem podneblju onaj koji pripada HBO-u, dok Amazon još uvek ima prilično siromašan spisak naslova i velikom većinom nepreveden na naš jezik.

Za razliku od gorenavedenih, globalno sve popularniji servisi Disney+ i Apple+ još uvek nisu dostupni u našoj zemlji. Disney+ je u poslednje dve godine posebno ojačao portoflio, dodavši svom ranijem katalogu ponudu preuzetog studija 20th Century Fox.

Domaća ponuda sve jača, konkuriše obaranjem cena

I dok su najveći svetski striming servisi neprikosnoveni kada je u pitanju atraktivna ponuda, ne može se reći da domaći kreatori originalnog sadržaja nemaju šta da pruže publici.

Najaktivnije po tom pitanju su platforme SuperNova i EON, koje samostalno ili u saradnji sa srpskim producentskim kućama proizvode igrani serijski i filmski sadržaj, kojim sve više dopunjuju svoju stalnu ponudu TV kanala.

Njihove matične kuće, Telekom Srbija i United Media već godinama vode pravi tržišni rat koji (pre)često ulazi u ravan politike, no korisnici su barem često u prilici da od obe strane dobiju ekskluzivne sportske ili filmske sadržaje kao „ponudu koja se ne odbija“.

Za razliku od stranih strimera, ove dve kuće svoje pakete nude pod ugovornim obavezama na po dve godine, uz brojne pogodnosti i popuste i više od 50 odsto na određene periode trajanja.

Njihova puna cena kreće se otprilike od 1.560 do 5.999 dinara mesečno, ali pored više desetina TV kanala i sopstvenog originalnog sadržaja nude internet različitih brzina, deljenje na puno kućnih i mobilnih uređaja, kao i različite kombinacije kataloga stranih strimera, pa zato treba biti veoma obazriv prilikom njihovog odabira, jer se može proći relativno povoljno i kvalitetno, ali i bezrazložno skupo ako se ne obrati dovoljno pažnje.

Nisu oni jedini domaći pružaoci ovako objedinjenih usluga, ali svakako su najveći i mogu da obezbede širokopojasni internet preko cele teritorije države.

Od zasebnih striming servisa poniklih u Srbiji izdvaja se platforma MojOFF, koja možda nudi i najkvalitetniji filmski sadržaj u ovom trenutku dostupan na jednom mestu u našoj zemlji. U pitanju su ostvarenja prikazana na poslednjim značajnim festivalima u zemlji, kako igranih tako i dokumentarnih filmova.

Njena mana je što za sada nema opcije prikazivanja na mobilnim operativnim sistemima, ali sudeći po obaveštenju na naslovnoj strani zvaničnog sajta, uskoro bi i to trebalo da se promeni za korisnike iOS i Androida.

Cena korišćenja MojOFF platforme kreće se već od 349 dinara za osnovnu varijantu, do 549 za premium opciju, s tim da prvih mesec dana gledanja košta jedan dinar. Treba takođe imati na umu da se njen katalog po obimu ne može meriti sa globalnim džinovima kao što su Netflix ili HBO.

  • ZORICA.S

    30.1.2022 #1 Author

    Sve poskupljuje,a plate obicnim smrtnicima ostaju iste🤔🤔🤔🤐🤐🤐🤐

    Odgovori

  • MAJA

    30.1.2022 #2 Author

    Ne mogu ni da zamislim kako se sa 2 Tv kanala zivelo pre 20 god…Živeo HBO

    Odgovori

    • Sloba

      20.6.2023 #3 Author

      Pre 30+ godina.
      Dobro se živelo.

      Odgovori

  • STRAHINJA

    4.2.2022 #4 Author

    Pa dobro, ovo je bio logican sled…potraznja i gledanost ogromna, sto da ne dignu

    Odgovori

  • DEKSI

    2.3.2022 #5 Author

    Sve poskupljuje, sto ne bi i netflix.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...