Početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije

Skoplje i Tirana na putu članstva u EU

EURegionVesti

19.7.2022 13:25 Autor: Vladimir Jokanović 2

Skoplje i Tirana na putu članstva u EU Skoplje i Tirana na putu članstva u EU
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) pozdravila je u utorak početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ocenjujući... Skoplje i Tirana na putu članstva u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) pozdravila je u utorak početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ocenjujući da je reč o „istorijskom trenutku“.

„Vlade Severne Makedonije i Albanije nisu sprovele reforme samo zbog pristupanja EU“, već i zato što su dobre za te zemlje i daju bolji kvalitet života, rekla je šefica EK, prenosi agencija Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom Petrom Fijalom i premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, Fon der Lajen je izjavila da će pregovarački timovi dve zemlje i EK odmah započeti prvu fazu pristupnog procesa, a to je skrining zakonodavstva EU.

Albanski premijer zahvalio je bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) na njihovim diplomatskim naporima, kao i „albanskom narodu koji nikada nije odustao od sna“ o evropskom putu. Rama je ocenio da je otvaranje pristupnih pregovora „kraj početka“ i da treba da se nastavi snaženje demokratske evropske Albanije i Zapadnog Balkana.

Kovačevski je izrazio nadu u brz proces pridruživanja EU, čiji je predlog o rešenju jezičkih i kulturnih pitanja nazvao „najboljim mogućim rešenjem“, koje štiti i promoviše makedonski jezik i otvara put za pregovore. „Spremni smo za Evropsku uniju“, izjavio je premijer Severne Makedonije.

Ona je pohvalila vadavinu prava i reforme protiv korupcije koje su preduzete, kao i otpornost koju su pokazale dve zemlje, nazivajući to „uspehom“ njihovih lidera i građana.

Severna Makedonija postala je kandidat za članstvo u EU 2005. godine, dok je Albaniji taj status dodeljen 2014. Otvaranje pregovora bilo je u zastoju od 2020. godine zbog spora Skoplja i Sofije oko jezičkih i istorijskih pitanja. Severna Makedonija i Bugarska potpisale su u nedelju sporazum, uz posredovanje Francuske, što je otvorilo put za početak pregovora o pridruživanju.

  • vera

    19.7.2022 #1 Author

    Pa, super. Ući će 2089.godine. Brzo.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.7.2022 #2 Author

    A kokiko ce trajati pristupni pregovori

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...