I dalje važi poziv ostalim zemljama regiona

Države „Otvorenog Balkana“ zajednički kroz globalnu krizu

InfrastrukturaInvesticijeRegionSrbijaU fokusuVesti

8.6.2022 17:01 Autor: Stefan Petrović 11

Države „Otvorenog Balkana“ zajednički kroz globalnu krizu Države „Otvorenog Balkana“ zajednički kroz globalnu krizu
U Ohridu je danas počeo radni deo dvodnevnog samita inicijative „Otvoreni Balkan“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ova inicijativa donosi dobrobit svim... Države „Otvorenog Balkana“ zajednički kroz globalnu krizu

U Ohridu je danas počeo radni deo dvodnevnog samita inicijative „Otvoreni Balkan“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ova inicijativa donosi dobrobit svim zemljama u regionu, a da nije zamena ni za šta, pa ni za Evropsku uniju.

Skupu u Severnoj Makedoniji prisustvuju i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predstavnici Crne Gore i BiH koje nisu članice inicijative – premijer Dritan Abazović i predsednik Saveta ministara Zoran Tegeltija.

„Dokazali smo da Otvoreni Balkan prošlost ostavlja iza sebe. Umesto zidova, kao nekada, sada gradi mostove. To otvara nove perspektive za naše države, naše narode, naše ekonomije i naša društva“, rekao je Kovačevski u pozdravnom govoru.

Predsednik Srbije je najavio sledeći samit u južnoj Srbiji, na kojem bi trebalo da budu formirane radne grupe čiji će cilj biti prevazilaženje problema u snabdevanju hranom i energentima tri zemlje u globalno otežanim okolnostima.

On je rekao da u nedostatku gasa cena električne energije skače za 320 do 350 evra po megavat času, što bi moglo da predstavlja veliki izazov za snabdevanje strujom.

„Kada nema gasa gasne elektrane ne mogu da rade, ne mogu da se snabdeju termoelektrane. Umesto toga morate da proizvedete nove megavate, a ne možete da iskopate dovoljno uglja. U tom slučaju bi se pomagali“, rekao je Vučić.

carina
Foto: Youtube / Printscreen

Potpisivanje više sporazuma i memoranduma

Tokom samita u Ohridu biće potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji i razumevanju u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi. Tako će biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava zemalja članica.

Predviđene su i dve plenarne sesije u oblasti turizma i kulture, a govoriće i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka kulture Maja Gojković.

Identifikacioni broj Otvorenog Balkana

Kada je reč o konkretnim koracima i procedurama, na prethodnom skupu Inicijative odlučeno je da će građani morati da zadovolje određeni uslov ako žele da rade u nekoj od zemalja potpisnica, a to je da poseduju „Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“. On će zameniti sve druge administrativne procedure i tako će građani steći isti tretman za zapošljavanje kao lokalno stanovništvo.

Kako je nedavno objasnio savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević, svaki građanin koji želi da iskoristi ovo pravo moći će da se uloguje preko portala eUprave, unošenjem osnovnih podataka koji će potvrditi identitet, nakon čega dobija broj kojim stiče pravo da konkuriše za poslove u bilo kojoj od tri zemlje potpisnice inicijative.

Inače, postupak je isti u sve tri države, a kao reper se koristi srpska eUprava. Softver će biti dostupan na četiri jezika – srpskom, makedonskom, albanskom i engleskom.

Trajanje radne dozvole je još uvek predmet pregovora, ali ono što je sada izvesno je da će biti jednako trajanju potpisanog ugovora o radu. Nakon isteka određenog ugovora, građani će moći ponovo da apliciraju za neki drugi posao i na taj način produže samu dozvolu.

Kada je reč o vrsti poslova, najveći broj radnih mesta biće u deficitarnim sektorima poput poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva i turizma. Takođe, očekuje se da će ova inicijativa pomoći i tome da se sivo tržište rada u kojem je veliki broj neprijavljenih radnika uvede u legalne tokove.

Od „malog Šengena“ do „Otvorenog Balkana“

Podsetimo, Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja ekonomske saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana „mali Šengen“, a koju su podržale EU i SAD.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. godine potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji tri zemlje.

Vučić, Rama i Zaev potpisali su Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana.

Tagovi
BALKAN SRBIJA
  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa zajedno realno možemo sve…

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #3 Author

    Ovako je trebalo biti uvek!

    Odgovori

  • Ika

    8.6.2022 #4 Author

    Da li smo zajedno videce se na kraju

    Odgovori

  • TATJANA

    8.6.2022 #5 Author

    Odlicna stvar, jos da se pridruze i druge zemlje bice super

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.6.2022 #6 Author

    Zajednickom saradnjom puno toga je ostvarivo…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.6.2022 #7 Author

    Ovo je krenulo uopšte da mi se ne dopada, šta će sada masa albanaca i makedonaca da se mota po Srbiji i traži posao. Nema ga dovoljno ni bez njih. Ovo mora da su smislili amerikanci pošto vidim da jako podržavaju.

    Odgovori

  • Jovana24

    9.6.2022 #8 Author

    Kao i nekad, nije izmisljena topla voda sa slobodnim prometom robe, usluga i radne snage izmedju zemalja ex yu… Dobra vest svakako.

    Odgovori

  • IVAN

    9.6.2022 #9 Author

    Samo da vise ne dodje do incidenata na ovim prostorima.

    Odgovori

  • VERA

    10.6.2022 #10 Author

    Pitanje kako će ta saradnja da izgleda ovako u praksi.

    Odgovori

  • Boba3

    10.6.2022 #11 Author

    Videcemo koliko ce to poverenje trajati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...