Susret lidera Zapadnog Balkana u Davosu

Vučić pozvao Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“

RegionSrbijaVesti

25.5.2022 14:34 Autor: Vladimir Jokanović 8

Vučić pozvao Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“ Vučić pozvao Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“
Lideri Zapadnog Balkana sastali su se tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu potvrđujuću da žele da ojačaju međusobnu saradnju. Susret lidera upriličen je na... Vučić pozvao Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“

Lideri Zapadnog Balkana sastali su se tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu potvrđujuću da žele da ojačaju međusobnu saradnju. Susret lidera upriličen je na sesiji “Diplomatija i dijalog na Zapadnom Balkanu” u sredu, iza zatvorenih vrata.

Na sesiji učestvuju premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Kosova* Albin Kurti, kao i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i premijer Grčke Kirjakos Micotakis. Na Forumu nema predstavnika iz Bosne i Hercegovine, prenosi Al Jazeera.

Diskusiji su prisustvovali i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso), predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende i potpredsednica Evropske investicione banke Đelsomina Viljoti (Gelsomina Vigliotti).

Predsednik Srbije Vučić rekao je da je crnogorskog premijera Abazovića pozvao da se pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”, i da tim povodom dođe na skup u Ohrid 7. i 8. juna. Vučić je na marginama skupa razgovarao i sa makedonskim predsednikom Pendarovskim, a na kratko i sa hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Foto: Beta/AP

“Ja nisam domaćin sastanka u Ohridu, već premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, ali sam, kao gost i deo ‘Otvorenog Balkana’ uputio poziv Abazoviću da dođe na zajedničku večeru za nekoliko dana, i sada je na njima da li će da dođu”, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

On je dodao da postoji poverenje između Beograda, Skoplja i Tirane i da raste ekonomska saradnja. Vučić je ocenio da je u Davosu imao korektan razgovor sa Pendarovskim, kao i da dve zemlje imaju dobre odnose.

Abazović je napisao na Twitteru da Crna Gora ulaže maksimalne napore da se na Zapadnom Balkanu promoviše politika regionalne saradnje, pomirenja, suživota i bolje ekonomske povezanosti. „Odnosi sa Republikom Srbijom su prioritetni – spremni smo na intenzivnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa”, napisao je Abazović.

Vučić je u ranijoj objavi naveo da je iza zatvorenih vrata učestvovao u teškoj debati o budućnosti Zapadnog Balkana, prenosi N1. Predsednik Srbije razgovarao je u sredu u Davosu i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom. Vučić je istakao da je imao „dobar razgovor“ sa predsednicom EXIM banke Ritom Džo Luis (Rita Joe Lewis) o finansiranju važnih projekata u Srbiji, posebno u sektoru energetike.

  • TATJANA

    25.5.2022 #1 Author

    Bilo bi korisno da se pridruzi Crna Gora

    Odgovori

  • STRELAC

    25.5.2022 #2 Author

    Znaci u prevodu hvala,ali neka hvala.

    Odgovori

  • IVAN

    25.5.2022 #3 Author

    Lep gest

    Odgovori

  • NINO

    26.5.2022 #4 Author

    Blago se ovom coveku. Kako je njemu dobro 🤦🏻‍♂️

    Odgovori

  • SANJA

    26.5.2022 #5 Author

    Politicari aktivniji na medijima no blogeri

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.5.2022 #6 Author

    Lepo od nas zaista

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.5.2022 #7 Author

    treba olakšati poslovanje i saradnju među državama

    Odgovori

  • NATI29

    26.5.2022 #8 Author

    Imaju neki razlog sto nece da se pridruze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...