Nemački kancelar u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu

Šolc rekao da se Rusiji ne može ćutati

EUVesti

19.1.2022 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Šolc rekao da se Rusiji ne može ćutati Šolc rekao da se Rusiji ne može ćutati
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) rekao je u sredu u virtuelnom obraćanju Svetskom ekonomskom forumu Davos da se Rusiji ne sme dozvoliti da... Šolc rekao da se Rusiji ne može ćutati

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) rekao je u sredu u virtuelnom obraćanju Svetskom ekonomskom forumu Davos da se Rusiji ne sme dozvoliti da na silu menja nacionalne granice. On je istakao da postoji jasna posvećenost Berlina teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Šolc je rekao da se još ne može reći da li bi intenzivni diplomatski kontakti mogli da deeskaliraju situaciju na granici Risije i Ukrajine. „Posle godina rastućih tenzija ćutanje nije razumna opcija“, rekao je nemački kancelar, prenosi Deutsche Welle.

Šolc je postao nemački kancelar u decembru prošle godine posle 16 godina Angela Merkel, obećavajući da će njegova koalicija predvođena njegovom strankom levog centra SPD, ponuditi „novi početak“ za najjaču ekonomiju evrope.

Njegova vlada ima ambiciozan program, koji uključuje smanjenje emisije ugljenika, remont digitalne infrastrukture, modernizaciju zakona o državljanstvu, ukidanje minimalne zarade i legalizaciju marihuane. Vlada u Berlinu, takođe se suočava sa zadatkom da izvuče zemlju iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Uobičajeno okupljanje uživo u Davosu izostalo je kao i prošle godine, a umesto toga obraćanja su virtuelna. Prvog dana foruma kineski predsednik Si Đinping pozvao je sve sile da odbace „hladnoratosvski mentalitet“. Indijski premijer Narendra Modi ponovio je obećanje o posvećenosti svoje zemlje da postigne neto nultu emisiju do 2070. godine.

Izraelski premijer Naftali Benet istakao je u utorak uspeh svoje zemlje u vakcinaciji protiv korona virusa i rekao da bi ukidanje sankcija Iranu moglo da dovede do „terora na steroidima“. Šef UN Antonio Gutereš pozvao je svet na vakcinaciju protiv Covid-19 kako bi se osigurao izlaz iz pandemije.

  • STRELAC

    19.1.2022 #1 Author

    A Izrael ko o cemu oni o Iranu!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.1.2022 #2 Author

    Bas bi bilo lepo da su se Nemci zalagali za teritorijalni integritet Srbije kada nam je oteto Kosovo, ali nažalost principi ne postoje nego samo interesi svetskih moćnika.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...