Dobra vest za više od 600 izvoznika iz srbije

Otvoreni Balkan – počeo nesmetan protok robe

AgrobiznisBiznisRegionSrbijaU fokusuVesti

4.1.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvoreni Balkan – počeo nesmetan protok robe Otvoreni Balkan – počeo nesmetan protok robe
Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas je znatno lakši i brži. Počela je primena sporazuma koji je nedavno potpisan... Otvoreni Balkan – počeo nesmetan protok robe

Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas je znatno lakši i brži. Počela je primena sporazuma koji je nedavno potpisan u Tirani u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Nova godina donela je i nova pravila za promet hrane između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Kamioni sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ubuduće će prelaziti granicu bez nepotrebnih zadržavanja, jer se roba neće iznova kontrolisati prilikom ulaska u zemlju.

„Kada krene kamion za Severnu Makedoniju, mi ćemo poslati najavu Republici Severnoj Makedoniji da takav kamion stiže kod njih, on će otići direktno na mesto gde treba da ode, tamo će se izvršiti kontrola papira, naš sertifikat će biti priznat u Republici Severnoj Makedoniji i u Albaniji, isto tako i njihovi certifikati kod nas. Praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja. Imaćemo poverenje jedni među drugima“, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković za RTS, prenosi Politika.

Stupanje na snagu sporazuma Otvoreni Balkan obradovalo je više od 600 izvoznika iz Srbije koji posluju na tržištu Severne Makedonije i Albanije, kao i prevoznike koji su do sada morali satima da čekaju na granici.

„Bilo je čekanja, bilo je redova, gubljenja vremena. Ovom odlukom to će se svesti na minimum, pretpostavljam i da se recimo iz Skoplja do Beograda stigne za 5-6 sati, a ne za 15-16 sati. Brži protok robe, brži dolazak robe na mesto odredišta, brži završetak ture za nas vozače, dolazak kući ili uzimanje nove ture i odlazak na neku novu destinaciju“, navodi vozač pančevačkog autoprevoznika NN Cvetković, Nikola Stojković.

U Severnu Makedoniju i Albaniju do sada smo najčešće izvozili kukuruz, pšenicu, krompir, bezalkoholna pića, suncokretovo ulje, dok smo od njih kupovali rano povrće, grožđe, vino, mešavinu bilja za industriju…

Prostora za unapređenje saradnje ima, jer je robna razmena sa Severnom Makedonijom u 2020. godini bila oko 260 miliona evra, a sa Albanijom oko 70 miliona. Srbija je u ovoj razmeni uvek ostvarivala suficit, više smo robe prodavali nego što smo uvozili, piše Politika.

„Prednost je to što se neće kvariti roba i kvalitet neće biti ugrožen“, tvrdi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

Inicijativa Otvoreni Balkan predviđa okupljanje svih država Zapadnog Balkana, pa tako i dalje stoji poziv zemljama koje se nisu priključile da to učine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...