Zapošljavanje podrazumeva i poštovanje domaćeg zakonodavstva Strane prijema

„Otvoreni Balkan“ ponudiće slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu

RegionSrbijaVesti

28.12.2021 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

„Otvoreni Balkan“ ponudiće slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu „Otvoreni Balkan“ ponudiće slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu
Predlogom zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, vrši se potvrđivanje trilateralnog sporazuma, koji su potpisale Albanija,... „Otvoreni Balkan“ ponudiće slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu

Predlogom zakona o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, vrši se potvrđivanje trilateralnog sporazuma, koji su potpisale Albanija, Severna Makedonija i Srbija, izjavila je u utorak ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčević je u Skupštini Srbije rekla da je inicijativu “Otvoreni Balkan” pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, kao i rukovodstva Albanije i Severne Makedonije, sa ciljem da donese još veću bezbednost, stabilnost i prosperitet na teritoriji Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, on je potpisan u okviru inicijative „Otvoreni Balkan” u Tirani, 21. decembra.

“Njime se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica”, rekla je Darija Kisić Tepavčević, preneo je Tanjug.

Prema njenim rečima, Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

“Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i ‘Identifikacioni broj Otvorenog Balkana’. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu, u svrhu korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan”, rekla je ministarka.

Foto: Ivana Vukotić

U okviru navedene usluge državljani tri ugovorne strane imaće pristup elektronskoj usluzi – slobodan pristup tržištu rada.

Kako je objasnila, da bi se državljanin jedne od Ugovornih strana registrovao i imao slobodan pristup tržištu rada, potrebno je da, poseduje ličnu kartu, nema zabranu ulaska i boravka na teritoriji druge Ugovorne strane, ne predstavlja pretnju po javni poredak, nacionalnu bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose druge Ugovorne strane.

“Državljani Albanije, Severne Makedonije, odnosno Srbije koji žele da iskoriste pogodnosti koje pruža inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, mogu da se registruju putem servisa eUprave – u okviru usluge kreirane za slobodan pristup tržištu rada”, istakla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, ukoliko se državljanin jedne strane registruje za pristup tržištu rada i ispuni uslove utvrđene Sporazumom, isti mu se odobrava na period do dve godine, uz mogućnost ponovne registracije.

“Ponovna registracija vrši se na isti način i pod istim uslovima kao i prva registracija”, precizirala je Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, odobrenje za slobodan pristup tržištu rada omogućava ostvarivanje prava na zaposlenje, bez potrebe pribavljanja dozvole za rad u Strani prijema, kao i mogućnost pristupa slobodnim radnim mestima u svakoj od tri strane.

Zapošljavanje podrazumeva i poštovanje domaćeg zakonodavstva Strane prijema, kako prilikom ulaska, tako i prilikom boravka i rada u zemlji zaposlenja.

Ministarka je navela da slobodan pristup tržištu rada otvara granice, olakšava život građanima i poboljšava životni standard.

“Ovaj sporazum, kao i ostali sporazumi u okviru inicijative „Otvoreni Balkan” su osnova za bolju budućnost, za ekonomski razvoj, za jedinstveno tržište rada bez barijera, a to znači veće plate, veće penzije i bolji životni standard naših građana”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...