Dogovoreno na sastanku inicijative Otvoreni Balkan

Sporazumi iz Tirane odmah stupaju na snagu

RegionSrbijaVesti

21.12.2021 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs

Sporazumi iz Tirane odmah stupaju na snagu Sporazumi iz Tirane odmah stupaju na snagu
Sporazumi koji su danas potpisani u Tirani, u okviru inicijative Otvoreni Balkan (Open Balkan) praktično odmah stupaju na snagu, poručili su predsednik Srbije Aleksandar... Sporazumi iz Tirane odmah stupaju na snagu

Sporazumi koji su danas potpisani u Tirani, u okviru inicijative Otvoreni Balkan (Open Balkan) praktično odmah stupaju na snagu, poručili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Na pitanje novinara koji su rokovi za primenu sporazuma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se sve primenjuje odmah.

„Idemo odmah sa svim. Moramo da završimo sve oko elektronskog potpisa i kada to završimo onda nemamo više problema ni sa radnim dozvolama, ni sa bilo čim“, rekao je Vučić.

On je pojasnio da je jedino za CEFTA potrebno oko šest meseci da proknjiži sve, o čemu su ih predstavnici CEFTA danas informisali.

Kako je ranije i najavljeno, sporazumi koji su potpisani u Tirani su:

  • Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu;
  • Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB;
  • Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB;
  • Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);
  • Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS);
  • Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

„Ali, to će za sve građane početi da važi odmah. Moguće je da imamo tehničke probleme, ali to ćemo rešavati u hodu. Ovo su velike stvari i ogromne promene“, rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će se stvari odmah pokrenuti. „Sada će ljudi, koji već imaju interakciju između naše tri zemlje, imati sasvim drugačiji način da svoje proizvode dovoze sa jednog na drugo mesto“, rekao je Rama.

Makedonski premijer Zoran Zaev dodao je da ostaje još da zažive identifikacioni brojevi.

„Sada ćemo da počnemo da razgovaramo kako da napravimo poseban fond za filmsku industriju, kako da obavljamo pripreme sportskih klubova, kako da spustimo cenu drumarina za članice Otvorenog Balkana, kako da imamo popuste u smeštajima za one koji dolaze iz ove tri države. Napravili smo inicijativu koja će da promeni lice Balkana“, ocenio je Vučić.

Sada više nema birokratskih problema i procedura, istakao je.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.