MINI ŠENGEN BUDUĆNOST REGIONA Osnova za ekonomski razvoj svih zemalja, kaže Mali

IzdvajamoRegionVesti

30.10.2020 22:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MINI ŠENGEN BUDUĆNOST REGIONA Osnova za ekonomski razvoj svih zemalja, kaže Mali MINI ŠENGEN BUDUĆNOST REGIONA Osnova za ekonomski razvoj svih zemalja, kaže Mali
 Odluke koje su donete na konferenciji o „malom Šengenu“ veoma su važne za sve zemlje regiona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali uz poruku... MINI ŠENGEN BUDUĆNOST REGIONA Osnova za ekonomski razvoj svih zemalja, kaže Mali

 Odluke koje su donete na konferenciji o „malom Šengenu“ veoma su važne za sve zemlje regiona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali uz poruku da je ta inicijativa budućnost regiona i da daje osnovu za ekonomski razvoj i regiona i svake zemlje pojedinačno.

„To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj incijativi“, rekao je Mali posle online sastanka članica Inicijative.

Ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog štandarda svih građana u regionu, rekao je Mali.

Misli da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred.

Dodao je da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet miliardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

„Kroz Mini šengen napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji donatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona“, poručio je Mali.

Podsetio je da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će krenuti i realizacija dogovorenog.

„Mini šengen je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje“, istakao je ministar finansija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...