Ruski predsednik u velikom obraćanju Federalnoj skupštini

Putin: Budućnost nam zavisi od privrednog razvoja novih oblasti

Svet

21.2.2023 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin: Budućnost nam zavisi od privrednog razvoja novih oblasti Putin: Budućnost nam zavisi od privrednog razvoja novih oblasti
Zapad je potrošio 150 milijardi za oružanu pomoć Ukrajini, a reke novca i dalje pristižu, rekao je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin u... Putin: Budućnost nam zavisi od privrednog razvoja novih oblasti

Zapad je potrošio 150 milijardi za oružanu pomoć Ukrajini, a reke novca i dalje pristižu, rekao je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini u Moskvi. Govor su uživo prenosile ruske televizije.

Predsednik Rusije istakao je da će Moskva reagovati na odgovarajući način na planove da se lokalni sukob u Ukrajini pretvori u globalnu konfrontaciju. Putin je upozorio da što više sistema dugog dometa bude isporučeno Ukrajini, to će Rusija biti prinuđena da više odalji pretnju od svojih granica. „To je prirodno“, ocenio je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad je pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, ali ništa nije postigao i neće ni postići, jer inicijatori sankcija trpe posledice. On je predložio pokretanje programa preferencijalnog iznajmljivanja stanova za radnike odbrambene industrije, a deo troškova pokrila bi država. Ruski predsednik takođe je naveo da će Moskva otvarati nova radna mesta i graditi puteve u novim oblastima Rusije.

„Sankcije su bile samo sredstvo, cilj Zapada je da natera građane Rusije da pate. Međutim, nisu to uspeli. Ekonomske vlasti sačuvale su stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema. Inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe, izazivaju rast cena u svojim državama i za to optužuje Ruse“, kazao je Putin.

Foto: Beta – Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je naveo da je BDP Rusije u prošloj godini smanjen za 2,1 odsto, iako se u februaru i martu predviđalo kolaps ruske privrede. Udeo rublje, po njegovim rečima, udvostručen je u međunarodnim obračunima, a Moskva će nastaviti da radi sa partnerima na nezavisnosti od dolara.

„Ruske banke rade stabilno“, rekao je Putin, dodajući da je strateški zadatak Rusije da svoju privredu podigne do svojih novih granica. „Od toga zavisi naš budući život. Rusija će graditi nove logističke koridore, razvijati unutrašnje rute i izlaze u Aziju. Razvijaće se luke Crnog i Azovskog mora“, naveo je Putin, dodajući da Rusija ne treba da se zadužuje u inostranstvu.

Predsednik Rusije naložio je vladi da preduzme dodatne mere za deofšorizaciju ekonomije, napominjući da kompanije moraju da posluju u ruskoj jurisdikciji. On je ocenio da nikome od običnih građana nije žao onih koji su izgubili imovinu u inostranstvu, svoje jahte i palate. „Budućnost treba da bude samo ovde, u našoj rodnoj Rusiji i tada ćemo stvoriti jaku, samodovoljnu ekonomiju“, naveo je Putin.

On je naglasio da je odbrana Rusije najvažniji prioritet i da se ne smeju ponoviti greške iz prošlosti i uništavanje privrede. Putin je naveo da će Moskva aktivno uvoditi nove tehnologije koje će podizati nivo armije i flote, kao i da mnoga od ruskih oružja značajno prevazilaze analogne primere na Zapadu. „Treba razviti njihovu serijsku proizvodnju i rad na tome je u toku“, izjavio je predsednik Rusije, dodajući da je modernizacija snaga nuklearnog odvraćanja 91 odsto.

Za vreme obraćanja ruskog predsednika koje je trajalo skoro dva sata, prisutni u sali aplaudirali su 53 puta, dok su četiri puta ustali sa svojih mesta. Njegov govor pratio je ceo politički, vojni, bezbednosni vrh zemlje, uključujući patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.

  • TATJANA

    22.2.2023 #1 Author

    Covek koji zna šta radi

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #2 Author

    Rat ne utica puno na normalan zivot U Rusiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...